Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Българският модел на хранене в новото пролетно меню на детските заведения в Добрич

С ново пролетно меню са детските ясли и градини в Добрич, съобщават от Общината. То е здравословно и съобразено с възрастовите особености на всяко дете. В него присъстват както традиционни ястия, така и нови и интересни рецепти.

Седмичните менюта в детските ясли, градините и в Детската млечна кухня се изготвят от специалист технолог по хранене. При изработването на тези менюта задължително се прилагат здравословни кулинарни технологии. Храната се приготвя само чрез печене, задушаване и варене.

Новото в менюто е, че е изработено по новия рецептурник, който ни връща към българския модел на хранене, споделят от Общината. В него присъстват традиционни ястия от България, например таратор, пилешка супа, яхния от зрял фасул, пуешко с ориз и булгур, спанак със сирене. Наред с традиционните гозби ще се предлагат нови и интересни ястия с продукти, които са присъствали и до сега, но рецептите са по-различни - овесени ядки, елда със сирене, различни видове омлети, ориз със зеленчуци, плодова пита с овесени ядки и други. Предлагат се различни видове месо: пилешко, пуешко, заешко, агнешко и телешко, както и бели видове риба.

Новост в менютата също е намаленият енергиен прием. Това е много важно с оглед на факта, че през последните години в България, както и в цяла Европа, на преден план излиза проблемът със затлъстяването в детска възраст и в много по-малка степен недохранването, посочват от Общината. От там допълват, че за това е намален калорийният внос за сметка на намаляване на въглехидратите.

Снимка: supichka.com/

c