Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Официално: Нов COVID пропуск е одобрен за лято 2021 на летищата в ЕС

Преди да допуснат пътници на борда на самолета, авиокомпаниите ще могат да чекират пътуващите през това лято чрез новите COVID сертификати, одобрени за Европейския съюз. Това съобщи агенция REUTERS, цитирайки високопоставен служител на ЕК. Мярката се въвежда, докато блокът се опитва да рестартира туристическия сектор, опустошен от пандемията.

„Същевременно, авиокомпанията би могла ... да проверя валидността на сертификата по прост начин при чекирането“, заяви комисарят по правосъдие Дидие Рейндърс пред комисия на Европейския парламент. „Дългите дискусии на входно ниво трябва да се избегнат.“

Страните от Централна Европа се намират в разгара на третата вълна от пандемията, докато в южната част на континента, държавите разчитат на туризма и вече настояват за инструмент, с който да помогнат на своите хотели, ресторанти и туристически атракции това лято. Те се изправят срещу по-скептичните Белгия, Франция или Германия.

Рейндърс уточни, че сертификатът не представлява „ваксинационен паспорт", тъй като сам по себе си не може да даде на хората правото да пътуват свободно - казус, който би дискриминирал онези, които не могат или не са получили анти-ковид ваксина.

Според предложението на законотворците, 27-те страни от блока ще трябва да уважат одобрените от ЕС ваксинации, но могат да изберат да признаят и други, като например руската Sputnik V, съобщи Рейндърс. Но той обърна внимание и на това, че не е ясно каква е продължителността на имунитета. Законодателите в ЕС са поставили въпросите за поверителността на данните и практическите възможности, при извършването на проверка на одобрения сертификат. За милиони хора, които всеки ден преминават граници с леки и товарни автомобили, това е от съществено значение. Същевременно, отворените транспортни зони за пътуване в блока трябва да гарантират здравето и обществената безопасност при движение, напомни комисар Рейндърс.

c