Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Инициатива: 1000 фиданки бяха засадени в община Ген. Тошево

Зелена акция - 1000 млади дръвчета ще се развиват ще ще бъдат обгрижвани от добруджанци, след като през първите две седмици на месец април са били засадени на територията на всички населени места в община Генерал Тошево. От общинска администрация информираха, че своеобразната кулминация на зелената инициатива е била днес (13 април), когато близо 600 дръвчета са били засадени на територията на общинския център.

Безвъзмездно дарените дръвчета от Фондация „77“, създател на инициативата „Гората.бг“, са от видовете липа, махалебка (дива череша), бреза, зимен дъб, червен дъб, конски кестен, обикновен бук и акация. Фиданките са от подходящи видове, отгледани в сертифицирани частни и държавни горски разсадници, с гарантиран произход и всички необходими документи. Тази пролет кампанията на „Гората.бг“ преминава под мотото „Засаждаме бъдеще“, като безвъзмездно дарените дръвчета на различни общини в цяла България надхвърли 150 000 бройки.

В инициатива се били включени и граждани, които с предварителна заявка са получили фиданки, които да засадят в междублоковите пространства или пред своите домове. Дръвчета е имало предвидени и за учебните заведения, информираха от кметството.

От там припомнят, че това е трета подобна инициатива за последните три години. При предишните две акции в град Генерал Тошево са засадени 1660 фиданки. През 2019 година ДГС Генерал Тошево проведе мащабна поредица от събития, свързани с отбелязване Седмица на гората, по време на които с 1600 дръвчета са облагородени различни места в града. Година по-късно - в чест на 60 години от обявяването на Генерал Тошево за град, са засадени още 60 дръвчета, осигурени отново от „Гората.бг.  

c