Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич започна сеитбата на пролетниците

Логиката сочи, че тази година цената на слънчогледа няма да е толкова висока, както при миналогодишната реколта и едва ли земеделците ще се увлекат да засеят повече от културата

В област Добрич са засети първите площи с пролетници. През последните два-три дни земеделската техника влезе в полета в крайморските райони и община Добричка. Очаква се с царевица и слънчоглед в областта да бъдат засети по около 700 000 декара.

„Всеки, който е направил обработки, влиза да сее, защото времето е доста променливо тази пролет и всички ще използват такива моменти на благоприятно време, като през последните няколко дни. Доста влага има в почвата и малко трудно стават обработките, затова казвам, че сеитбата започна плахо“, заяви Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.  

В агросектора вървят коментари дали земеделците ще засеят повече площи със слънчоглед заради високата цена на културата през тази търговска година. Припомняме, че цената на маслодайния слънчоглед стартира през 2020 година на 580 лв./тон и достигна върхови стойности от 1150 лв./тон. Това обаче не означава, че тази висока цена ще се запази, казва Жекова.

„Не смятам, че ще се засее повече слънчоглед, но може би културата ще стигне позициите си отпреди няколко години, когато имаше спад в площите, защото имаше много ниска цена и интересът към слънчогледа падна. Логиката сочи, че тази година няма да има висока цена и едва ли колегите ще се увлекат да сеят повече слънчоглед. Високата цена на слънчогледа се определи от сушата – в Русия и Украйна нямаше добиви и бе нормално цената да отиде нагоре. Но тази година върви прекрасно – има натрупана влага, засега няма катаклизми, стига да няма някакви сътресения по-нататък. Ако годината върви нормално, би трябвало да има съвсем прилични добиви от слънчоглед и цената няма да е висока“, посочи Жекова.

Според нея тази година се очертава да е царевичарска – царевицата има много нужда от дъжд, това е културата, която е особено чувствителна към валежите. В момента се трупа доста влага и вероятно земеделците ще заложат по-скоро на царевицата.

„Април се очертава доста дъждовен, времето е прекрасно в момента за посевите. Минималните температури се вдигнаха, пшеницата се развива максимално добре, времето е отлично за сеитба, от много време не сме имали такива отлични пролетни условия“, добави Радостина Жекова.

В момента земеделците пръскат масово против плевели, посевите се подхранват и с листни торове. Все още няма основания за пръскания с фунгициди.

c