Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Разсекретено: 60 години след полета на първия човек в Космоса

На 12 април се навършват 60 години, откакто човек полетя за първи път в Космоса. След шест десетилетия Министерство на отбраната на Русия разсекретени част от документите, в които се описват неизвестни до момента детайли, както и наградите на младия старши-лейтенант Юрий Гагарин, повишен в чин "майор" в момента на завръщането си.

снимка: Министерство на отбраната на Русия
снимка: Министерство на отбраната на Русия
снимка: Министерство на отбраната на Русия

Извън традиционния орден “Ленин” и званието “Герой на СССР”, финансовата премия, определена от Русия (тогава СССР) за Юрий Гагарин, е в размер на 15 000 рубли - сума, равняваща се на тогавашната средна заплата в СССР за 18 години.

снимка: Министерство на отбраната на Русия

ИСТОРИЧЕСКОТО СЪБИТИЕ

На 12 април 1961 г. в 09:07 ч. (06:07 ч. по Гринуич) московско време Гагарин излита от космодрума "Байконур", като единствен член на екипажа на космическия кораб „Восток-1“ с ракета носител Р-7. Първата му дума при навлизане в открития Космос е „Поехали!“ (Да потегляме!). Позивната на Гагарин е „Кедър“.

По време на този исторически полет, корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути, след което се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток-1“ не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземява с парашут. Приземяването е извършено успешно, недалеч от спускаемия апарат.

Как се осъществява полетът на първия човек в Космоса, детайлно представен в инфографиката на сайта Graphic news.

c