Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Разхлабват част от мерките, училищата отварят врати

Разхлабват се от днес част от противоепидемичните мерките в страната. Заведенията за хранене и развлечения могат да посрещат своите клиенти в закритите си части при капацитет от  50 % и работно време до 23.00 часа. Врати отварят и големите магазини, но при ограничение на броя на клиентите.

Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и спазване на дистанция. В четвъртък работа започват моловете, игралните зали и казината, а от 29 април - нощните барове и дискотеките.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта.

„Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, заяви Ангелов.

Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.

Училищата в страната отново отварят врати. Със заповед на здравния министър за срок от две седмици и при строги мерки за безопасност в класните стаи се връщат до 40% от децата. Сред тях са както началните класове, така и учениците от 7-ми, 8-ми и 10-ти клас. От 26-ти април на чиновете ще седнат  5-ти, 9-ти и 12-ти клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-ти и 11-ти клас. Сочената за тях дата е 17-ти май.

Учениците ще преминават през термокамери, ще се следи за носене на маски и струпване на много деца на едно място. Ако противоепидемичната обстановка бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

Източник: NOVA

c