Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Деня на космонавтиката и 60 години от полета на човек в космоса

На 12 април светът отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката. Това е денят, в който Юрий Гагарин извършва първия полет на човек в космоса.

Юрий Алексеевич Гагарин е съветски офицер, полковник, военен пилот и космонавт. Полетът се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб „Восток 1“, който извършва пълна обиколка около Земята.

На този ден, в 9 часа и 7 минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин излита от космодрума Байконур на кораба „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“. Позивната на Гагарин е „Кедър“. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат, като Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут, както е планирано.

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз – най-високата награда в комунистическата държава. След полета с „Восток 1“ Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на „Союз 1“, който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Гагарин загива при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година. Причината за катастрофата, убила Гагарин и Серьогин, не е напълно изяснена и е предмет на спекулация и на редица конспиративни теории.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Първите години от развитието на космонавтиката се характеризират с остра конкуренция между държавите (позната като Космическа надпревара). Международното сътрудничество започва да се развива едва през последните десетилетия, най-вече благодарение на съвместното изграждане и експлоатация на Международната космическа станция и изследванията, провеждани на нейния борд.

c