Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Почина видният математик от Добрич Коста Коларов

Той бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич

Днес, на 82-годишна възраст почина видният математик от Добрич, автор на много учебници и сборници по математика Коста Коларов.

Има хора, които още приживе се превръщат в институции. Такъв беше и Коста Коларов! Животът на стотици деца и възрастни е свързан с него, математиката, книгите му и дейността му, като общественик. За да те знаят, помнят и уважават не е достатъчно да си добър математик, трябва да си и голям човек. Да преподаваш математиката така, че всеки да я заобича, да поиска да я разбира и тя да не е загадка за разгадаване, а приключение за изживяване. Това го могат малко хора. Това е призвание и е дадено само на хората родени с мисия. И когато си отива един такъв човек, той остава огромна празнина в сърцата на близките си и на тези чиито живот е повлиял, но е сигурно, че той е изпълнил задачата си на земята и оставя следа, с която наследниците му и ние, като негови съграждани, ще се гордеем поколения наред!

Поклон, учителю!

Роден навръх 6 май 1938 г. в кръщелното му свидетелство той е записан като Коста-Георги Бончев Коларов. Баща му е бил занаятчия – златар, а майка му – домакиня. Завършил средното си образование с отличен и веднага е приет да учи математика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се през 1960 г. От 1 септември същата година започва работа като учител по математика в Първа гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1969 г. е назначен за главен специалист по математика към ОНС-Добрич. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание „Главен учител“ у нас.

След създаването й започва работа в Езикова гимназия „Гео Милев“. Занимава се активно с теоретични основи на педагогиката на математиката. Коста Коларов бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич.

През последните години той имаше 5 книжарници в областта. Допреди година неуморно работеше в последната книжарница „Мъдрост“ в града, където се продаваха основно учебници.

От 1976 г. досега е написал над 35 книги по математика – учебници, сборници, методически книги и др. Само преди месец излезе от печат и последната му книга – „Математика VIII клас – най-необходимите знания и умения“.

И двете му деца са архитекти - Надежда Пампорова и Боян Коларов.

Поклонението пред тленните останки на Коста Коларов ще се състои утре, 12 април, от 12 до 14 часа в зала „Харон“.

Светла да е паметта му!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

c