Балчик Водещи новини - дясно Общество

Балчик е сред общините с финансови затруднения през 2021 г., Добрич вече не е

В края на 2020 г. спрямо 2019 г. намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване, съобщава Министерството на финансите. Отбелязва се тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини.

Към края на 2020 г., общо 43 общини отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната. Броят на общините, отчитащи резултат над средния към края на 2020 г., е 143 и е по-малък спрямо този към края на 2019 г., когато общините са били 149. На национално ниво отчетеният излишък по общинските бюджети достига 409,2 млн. лева.

Общините, които отговарят на три и повече от критериите от Закона за публичните финанси за класирането им като общини с финансови затруднения през 2021 г., въз основа на данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините, оборотните ведомости и информацията от Закона за местните данъци и такси към края на 2020 г., са 9 общини (3,4 % от всички в страната). Сред тях е и една от област Добрич 0 Балчик. Останалите са Симитли, Белоградчик, Брегово, Димово, Белово, Велинград, Септември и Доспат. Към края на 2019 г. общините по този показател са 16 или 6 %.

Общините, които през 2021 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 11 – Струмяни, Созопол, Аврен, Добрич, Кърджали, Кочериново, Сапарева баня, Неделино, Чепеларе, Минерални бани и Стамболово. Приетите от тяхна страна мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние. Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2021 г., но не фигурират в този за 2020 г., са 4 – Симитли, Балчик, Белово и Доспат. Община Балчик е определена като такава за пръв път.   

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *