Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Започва спецакция на КАТ срещу нарушители-мотористи. Поредно селфи за 1250 лв. на пътен джигит

Днес, от 19 часа, до 14 април контролните органи започват провеждането на специализирана операция полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства. За новата седмична акция съобщиха от пресцентъра на МВР.

Оттам припомнят, че на много места в страната, от 10 април се открива мотосезон 2021.

"Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им", коментира гл.инспектор Близнаков.

Той  отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. Двама са вече загиналите от началото на 2021 година мотористи, а над 30 са ранените. Според данните на МВР, възникналите през 2020 г. пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

"Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства", уточни Близнаков.

Той подчерта, че основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно.

Какво ще са акцентите по време на първата за 2021 година специализирана акция спрямо водачите на дву и триколесни МПС:

  • наличие на свидетелство за управление на МПС
  • документът за валидност да съвпада с категорията в която попада управляваният мотоциклет
  • за водачи, управляващи под въздействие на наркотични вещества и алкохол
  • за поставени регистрационно табели на определението за това места
  • за нарушители, управляващи със замърсени табели
  • за техническата изправност на мотоциклетите
  • за ползване от водачите и пътниците на защитни каски

Гл.инспектор Лъчезар Близнаков отново напомни, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство с регистрационен номер, поставен на неправилно място, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева.


За пореден антирекорд съобщиха от пловдивската полиция. Водач на „Мерцедес“ е заснет малко преди 22 часа на 02 април при движение с със 178 км/ч - в участък с максимално допустими 60 км/ч. След установена самоличност на лицето, извършило нарушението, следва да му бъде наложена глоба в размер на 1250 лв. и отнемане за период от три месеца на свидетелството за управление на МПС.

c