Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество

ИАЛ: След поставяне на първа доза от ваксината на AstraZeneca се наблюдава тромбообразуване

ИАЛ: В следващите седмици очакваме засилен интерес към ваксината на Оксфорд.

“Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на AstraZeneca. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция.” Това заяви пред БТВ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ Богдан Кирилов.

Лични лекари в Добрич отказват ваксини за Covid-19 на Астра Зенека

От ИАЛ обявиха, че имунизацията с AstraZeneca у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата – с повишено внимание при жените от възрастовата група под 60 години.

“При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и ваксината да се прилага с повишено внимание”, каза Кирилов. Той уточни, че всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира също, че препоръката от ЕМА е направена след заседание на голям експертен комитет с 25 души. “Ние смятаме, че това, което от ЕМА предлагат, е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните препоръки”, коментира Попова.

Богдан Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни. “Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група ваксината на AstraZeneca се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции.”

Богдан Кирилов – кадър bTV

До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към AstraZeneca са от порядъка на 1000. “След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втората доза на AstraZeneca, каза Попова. По думите й и в кратката характеристика на препарата нежеланите лекарствени реакции са посочени за след първата игла.

Ваксината на AstraZeneca вече ще се предлага под името Vaxzevria

Относно по-ниският интерес към ваксината на AstraZeneca Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *