Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

До дни започва пълненето на езерото в градския парк в Добрич

Пълненето на езерото в Градски парк „Свети Георги“ ще започне на 19 април, съобщиха от Община Добрич в отговор на наше запитване.

Обикновено това отнема малко повече от две седмици.

Паркът „Св. Георги“ е един от най-старите в нашата страна и е паметник на градинското парково изкуство. Създаден е през 1867 година, когато малко градове са имали подобно място.
През 1956 г.се започва с изграждането на езерото – първи етап, построяват се скални градини, малък водопад, пещерата на мечката.

Постепенно паркът се обогатява с различни съоръжения, за да се стигне до обявяването му за паметник на културата и на градинското парковото изкуство през 1999 година.

Поредното обновяване, реконструиране и модернизиране на градския парк се извърши през 2015 г. с европейско финансиране. Тогава бе извършен и ремонт на езерото и мостчетата, свързващи алеите с него. В езерото бяха обособени тематично три части – първата е с изградени пространства за отдих; втората – за обитаване на водни птици и тяхното наблюдаване – с изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Третата част е разделена на две – „Музикално езеро”, предвидено за сцена за свободна изява на музикални и артистични групи, и “Ледено езеро”.

Водни лилии, известни като богините на водата, цъфтят в езерото в градския парк в Добрич. Красивите цветя са обагрени в жълто, бяло и розово. Те цъфтят от края на май-началото на юни до есента, ако е по-топла. Могат да се видят единствено на островче, което е с площ от около 100 квадратни метра.

Миналата година езерото беше напълнено през юли, тъй като трябваше да му бъде направен ремонт по отстраняване на дефектите, информират от общинската администрация.

c