Водещи новини - дясно Добрич Общество

До дни започва пълненето на езерото в градския парк в Добрич

Пълненето на езерото в Градски парк „Свети Георги“ ще започне на 19 април, съобщиха от Община Добрич в отговор на наше запитване.

Обикновено това отнема малко повече от две седмици.

Паркът „Св. Георги“ е един от най-старите в нашата страна и е паметник на градинското парково изкуство. Създаден е през 1867 година, когато малко градове са имали подобно място.
През 1956 г.се започва с изграждането на езерото – първи етап, построяват се скални градини, малък водопад, пещерата на мечката.

Постепенно паркът се обогатява с различни съоръжения, за да се стигне до обявяването му за паметник на културата и на градинското парковото изкуство през 1999 година.

Поредното обновяване, реконструиране и модернизиране на градския парк се извърши през 2015 г. с европейско финансиране. Тогава бе извършен и ремонт на езерото и мостчетата, свързващи алеите с него. В езерото бяха обособени тематично три части – първата е с изградени пространства за отдих; втората – за обитаване на водни птици и тяхното наблюдаване – с изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Третата част е разделена на две – „Музикално езеро”, предвидено за сцена за свободна изява на музикални и артистични групи, и “Ледено езеро”.

Водни лилии, известни като богините на водата, цъфтят в езерото в градския парк в Добрич. Красивите цветя са обагрени в жълто, бяло и розово. Те цъфтят от края на май-началото на юни до есента, ако е по-топла. Могат да се видят единствено на островче, което е с площ от около 100 квадратни метра.

Миналата година езерото беше напълнено през юли, тъй като трябваше да му бъде направен ремонт по отстраняване на дефектите, информират от общинската администрация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *