Водещи новини - дясно Здраве Общество

Започна ваксинирането на хора над 65 години и с хронични заболявания в област Добрич

снимка: REUTERS

От вчера започна ваксинирането на хора над 65 години и такива над 45 с хронични заболявания в област Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. По думите й това е четвъртата фаза от Националния ваксинационен календар.

Д-р Ангелова обясни, че на територията на областта има разкрити 11 имунизационни кабината, които се поддържат от лечебните заведения, предлагащи специализирана доболнична помощ. Това са различните медицински и диагностично-консултативни центрове. В тях се извършва имунизацията на хората в четвърта фаза. Има предоставени ваксини или се получават от медиците, които не са си ги взели, каза директорът на РЗИ. По думите й допълнителни зелени коридори в областта няма да бъдат отваряни, защото ваксините са в ограничени количества.

В 11-те кабинета в момента има от трите вида ваксини – достатъчни количества на Астра Зенека и ограничени от Пфайезр и Модерна, каза д-р Ангелова. Поставянето на ваксина и коя точно ще бъде на първо място е медицинска преценка, обясни лекарят. След това се иска съгласието на пациента за определен вид ваксина. Директорът на РЗИ обясни, че ако пациентът не е противопоказан за нито една от трите ваксини тогава вече може да си избира коя от тях да му бъде поставена.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *