Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Връщат учениците в клас ротационно - по схема 3:3:2

Учениците от първи до четвърти клас ще се върнат в присъствена форма в класните стаи след пролетната ваканция - от 12 април (понеделник). Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на днешния извънреден брифинг.

"Присъственото обучение се връща към схемата от преди 22 март. Всички ученици от първи до четвърти клас се връщат, както и три класа от 5-и до 12-и. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас", уточни образователният министър.

Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-ти, 9-ти и 12 клас. Традиционно, 12-и клас приключват по-рано учебната година - в средата на май, и затова е важно тези ученици да се върнат в училище от 26 април. Графикът за 12-и клас е да бъдат присъствено в училище от 26 април до 14 май, когато и завършват учебната година, обясни министър Вълчев.

"Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки - тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системана на образованието е следната - при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици", информира Красимир Вълчев.

Предстои да бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприята, както и практическите учебни занимания и индивидуалните изпити и дейности.

c