Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Шестият мандат в Добрич е за Демократична България, БСП остава с един депутат?

Албена Симеонова

Централната избирателна комисия днес ще обяви разпределението на 240-те депутатски мандата между 6-те политически формации, които сформират състава на следващото Народно събрание. Освен на национално ниво ще бъде направено разпределение и по всички 31 многомандатни избирателни райони.

ЦИК ще се произнесе и за преференциите, така ще стане ясно в кои от листите и районите има размествания заради дадени предпочитания от избирателите. Преди тези две решения, в комисията трябва да приключи повторното въвеждане на протоколите от секционните комисии и отстраняването на грешките в тях.

Както Про Нюз Добрич още на 6 април съобщи, сигурни са пет от мандатите в областта. ГЕРБ-СДС получава два мандата – Деница Сачева и Красимир Николов, които са съответно областен координатор и общински ръководител на ГЕРБ. БСП за България има един сигурен мандат – на водача на листата и общински ръководител на социалистите Мая Димитрова. Гарантиран мандат има партия “Има такъв народ” и това е водачът на листата и областен координатор Дилян Господинов.

Очаква се мандат да има ДПС и това е водачът на листата д-р Хасан Адемов. Макар резултатът на партията да не осигурява пълен мандат, прогнозата е ДПС един депутат от област Добрич.

Кои ще са депутатите от област Добрич

Интригата е за шестия мандат, който според математици си оспорват БСП за България и Демократична България, като разликата в резултатите на двете политически сили при изчисленията на мандатите е под 0,01.

Според неофициална информация, с която Про Нюз Добрич разполага, вероятно БСП ще освободи втория мандат тук, за да вземе мандат в Търговище. Така шестият мандат отива при Демократична България и народен представител става Албена Симеонова, която е водач на листата.

Това се потвърждава и от изчисленията, направени от бившия член на ЦИК Цветозар Томов, който е направил разпределение на мандатите по многомандатните избирателни райони на база на публикуваните от ЦИК предварителни резултати по метода на Хеър-Нимайер.

Важно е да се каже, че докато ЦИК не обяви окончателните резултати, всякакви сметки са несигурни. Методът на Хеър-Нимайер е такъв, че дори промяната на един протокол може да промени реда на итерациите и тотално да размести мандатите, коментира Цветозар Томов.

Пред Про Нюз Добрич водачът на листата на БСП за България Мая Димитрова каза, че няма информация и изчаква решението на ЦИК.

c