Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Бахтало! Днес е Световният ден на ромите

„Бахтало!“ – Така се поздравяват ромите на днешния ден. И не само. Означава „щастлив“. Една от основните техни черти – да изглеждат щастливи. Дори когато отиват на смърт. Както тогава, в концентрационните лагери на Аушвиц, Белзен, Бухенвалд, Собибор, Треблинка… С песни и танци цели фамилии, сред които имало и малки деца, са изминавали пътя до газовите камери и са предавали част от своята сила на останалите концлагеристи.

На 8-ми април светът  скланя глава пред паметта на екзекутираните повече от 500 000 роми по време на нацисткия геноцид. Почти неизвестен остава факта, че освен своите евреи, България е единствената държава в Европа, спасила и своите роми от нацистките концлагери.

На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият световен конгрес на ромите. Участват делегати от 14 държави. Там се взема решение за в бъдеще да се използва думата „роми“ вместо „цигани“, „джипси“, „хитанос“, „ченгене“ и „циган“. Приет е и химнът на ромите – песента „Джелем, джелем” на Жарко Йованович от 1969 г. и флагът им –  синя и зелена ивица, разположени хоризонтално една над друга, а в центъра им – червено колело от каруца с 16 спици. Синият цвят символизира небето и свободата, зеленият – земята и плодородието, а червеното колело – огъня, движението, прогреса.

През 1990 година, по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион“ се взема решение денят, в който се открива конгресът през 1971 г. , да бъде обявен за Международен ден на ромите.

Днес ромите са най-многобройното европейско малцинство.Фолклорът им е неизчерпаемо духовно богатство. Един етнос с богата култура и интересна история, който все още поздравява с „Бахтало!“, независимо какво му е на душата.

c