Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Предупреждение за усилване на вятъра до 24 м/с в област Добрич

Жълт код за умерен и временно силен вятър в област Добрич и дурги 23 области от България, е обявен за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Прогнозата на синоптиците е за умерен временно силен северозападен вятър, с пориви до 19-24 m/s. в следобедните часове за вътрешността в област Добрич. Следобед, по Северното Черноморие, под влияние на преминаващ студен фронт, вятърът от запад-северозапад ще се усили - с пориви 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт).

Днес, след обяд с умерен, временно силен вятър от запад-северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността ще е по-често значителна и на много места ще има валежи от дъжд, значителни в югоизточните райони. С понижението на температурите на места в Северна България и високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Максималните температури ще са от 6°-7° във високите полета в Западна България до 16°-17° в Югоизточна.

През нощта облачността ще е предимно значителна и на места, главно в югоизточната половина на страната, ще има валежи от дъжд, в планинските райони и Лудогорието - от сняг. Минималните температури ще са от минус 1° до 4°.


Утре облачността ще е променлива, преди обяд, а почти през целия ден и над източните райони - по-често значителна. До вечерта все още на отделни места ще има слаби валежи от дъжд, в планините - от сняг. Ще остане ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 6° и 11°, по-ниски от обичайните за периода.

Над планините ще има променлива, по-често значителна облачност, на отделни места до вечерта - със слаб сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е предимно силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра ще е около минус 8°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, до вечерта ще има и слаби валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северен вятър. Максималните температури ще са 6°-8°. Вълнението на морето ще е 2 бала, на юг - 3 бала. Температурата на морската вода е 8° - 9°.

Дежурен синоптик: Евгения Егова/ НИМХ

c