Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Д-р Георгиева от Добрич: Душата се лекува не само с медикаменти, а и с блага дума

Д-р Мила Георгиева е на 25 години от Добрич. Завършва медицина през 2020 година в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Тя е лекар ординатор в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич от половин година и на втори трудов договор в Спешно отделение към Многопрофилната болница за активно лечение от близо 2- 3 месеца.

Д-р Георгиева, днес е Световният ден на здравето, честван в България и като Ден на здравния работник. Има ли какво да празнуват здравните работници  у нас?

Разбира се, в тази пандемия медиците играят ключова роля в спасяването на болните. Този ден отчита техния голям принос при оздравяването на хиляди хора от този смъртоносен вирус. Много лекари са били далеч от близките си, за да помагат на хората да оцелеят. Мисля, че това е достатъчен повод да поздравим медицинските работници за техния неуморен труд.

Защо избрахте да учите медицина? Не Ви ли притеснява фактът, че ще се срещате постоянно с болката на хората?

Смятам, че това е моето признание в живота. Избрала съм го отдавна и не съжалявам за този избор. За мен лекарската професия е най- благородната, защото човешкият живот е безценен. Човешката болка е част от нашата професия и е на наш дълг да се справим с нея, да я облекчим и да успокоим болния. Добрият лекар е и добър психолог, защото душата се лекува не само с медикаменти, а и с блага дума.

Защо решихте да работите в МБАЛ в Добрич?

Реших да се върна в родния си град, защото три години работих доброволно, за да натрупам опит, които ще ми е нужен. Много съм благодарна на персонала в ЦСМП и Спешно отделение, които ме приеха още от началото и ме научиха на много неща, които сега са ми от полза.

Покриват ли се очакванията Ви по време на следването и действителността, с която се сблъсквате като лекар?

Действителността е по-различна от очаквания, но в тази реална обстановка на пандемия, в която е попаднал целият свят, ние сме длъжни да действаме адекватно и да прилагаме всички знания, които сме получили по време на нашето следване.

Какви са наблюденията Ви - болен ли е добруджанецът? От какво най-често страдат пациентите, които лекувате?

Към момента не мога да дам отговор на този въпрос, защото напливът от болни от корона вирус е огромен.

 Търсят ли на време лекар пациентите с Ковид-19? Била ли сте в Ковид-отделението?

Не съм работила в Ковид-отделение, работата в Спешно отделение включва ковид изолатор, където се преглеждат такива болни. Пациентите търсят лекар по всяко време - и при първите симптоми, и когато болестта е напреднала.

Тежка ли е работата в ЦСМП и Спешно отделение, защо?

Работата е изключително тежка и отговорна, защото хората се нуждаят от бърза и неотложна грижа. За съжаление местата в отделението са ограничени и не могат всички пациенти да бъдат хоспитализирани.

Кои са най-големите трудности, с които се сблъсквате, кои са най-тежките моменти в работата Ви?

Най- тежките моменти са когато сме направили всичко по силите си, но въпреки това изходът е фатален.

А кои са най-радостните моменти?

Когато видиш благодарността и признателността в човешките очи.

Какво е за Вас да работите в сферата на здравеопазването - призвание отговорност, или...?

Както по-рано казах, това е моето призвание и не мога да си представя да упражнявам друга професия.

Какво ще пожелаете на здравните работници по повод Световния ден на здравето?

Най-вече желая от все сърце на моите колеги здраве, търпение и издръжливост в тази трудна ситуация.

c