Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Кои ще са депутатите от област Добрич

Данните от 100% обработени протоколите от секционните избирателни комисии в Добрич сочат, че с най-висок резултат е ГЕРБ-СДС – 27,49 %, втори резултат има БСП за България – 19,33 %, ПП Има такъв народ – 16,86 %, ДПС – 8,43 %, Демократична България – 5,52 %, Изправи се! Мутри, вън! – 4,56 %.

Разчетите към момента сочат, че ГЕРБ-СДС получава два мандата - Деница Сачева и Красимир Николов, които са съответно областен координатор и общински ръководител на ГЕРБ.

БСП за България има един сигурен мандат - на водача на листата и общински ръководител на социалистите Мая Димитрова. Дали може да има и втори, тепърва ще стане ясно след окончателното обработване на гласовете.

Гарантиран мандат има партия "Има такъв народ" и това е водачът на листата и областен координатор Дилян Господинов.

Очаква се мандат да има ДПС и това е водачът на листата д-р Хасан Адемов. Макар резултатът на партията да не осигурява пълен мандат, прогнозата е ДПС един депутат от област Добрич.

Шестият мандат е спорен. Според математици за него се конкурират БСП за България и Демократична България. Разликата в резултатите на двете политически сили при изчисленията на мандатите е под 0,01 и е трудно да се прогнозира дали шестият депутат от Добрич ще е Даниел Петков или водачът на листата на Демократична България Албена Симеонова.

Изчисленията показват, че остатъкът на "Изправи се! Мутри, вън!" е много малък и шансът те да получат мандат в Добрич е нищожен.

Окончателното решение за това предстои да вземе ЦИК.

c