Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Чип в стикера вдига с още десетачка годишния преглед на автомобила

Нов вид стикери ще се поставят на предното стъкло на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед /ГТП/. Промяната ще бъде въведена от 12 юли 2021 г., а в лепенките ще има вграден инфо-чип, в който ще се съдържат данни моторното превозно средство, за неговата техническа изправност и неговата екологична група. Това обясни пред БНР директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски. На този етап става дума само за леките и автомобилите до 3,5 тона.

Една от целите на новия стикер е чрез информацията от него да могат да се налагат ограничения за движение в определени зони, на коли с по-ниска екологична категория - предимно в големи градове и общини, в дни с висока замърсеност на въздуха.

Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година.

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни още Бойко Рановски.

c