Водещи новини Общество

Ясен е преференциалният вот в област Добрич. Ще има ли размествания в листите?

Централната избирателна комисия обяви резултатите от преференциалния вот в област Добрич.

Най-много преференции има за членове на листата на ГЕРБ-СДС – 10043. Именно там е и отличникът по брой преференции – Красимир Николов, който има 2200 гласа. 1707 преференции има водачът на листата Деница Сачева, а 12-тата Даниела Димитрова е с 1221, петият Живко Желязков е с 1128, д-р Маргарита Калинова, която е четвърта в листата, е събрала 981 преференциални гласа, а третата Зорница Михайлова – 739. Деветата в листата Нефизе Кадир от тервелското село Зърнево събира 603 преференции.

6613 е общият преференциален вот за БСП за България. Най-много – 1729 има вторият в листата Даниел Петков, а водачът Мая Димитрова – 1636. Четвъртият в листата Румен Мунтянов има 1088 преференции.

Партия Има такъв народ е с 4144 преференции. От тях 1190 са за водача Дилян Господинов.

При Демократична България третият в листата Надежда Пампорова е с най-много преференции – 726.

Гласовете без преференции, които на практика подкрепят листата така, както е подредена, се дават на водача на листата като кандидат номер едно. Дават му се “служебно” така да се каже. Така водачите на листи получават такъв брой преференции, че няма как да бъдат изместени от следващите.

Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Водачът не може да бъде изместен, но втори в листата става събралият най-много преференции при условие, че техният брой минава 7-процентния праг.

Единственият кандидат, който достига въпросните 7% и пренарежда листа е Надежда Пампорова от Демократична България, чиито преференции я поставят на втора позиция след водача.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *