Водещи новини Здраве

Психиатричната болница в Карвуна е под карантина, 20 заразени с Covid-19

„Няма връзка между хоспитализираните лица от Дома в Опанец и възникналия взрив в Държавна психиатрична болница Карвуна“ – категорична е д-р Ангелова

10 лица от персонала и 10 от пациентите на Държавна психиатрична болница в с. Карвуна към 2 април са дали положителни резултати за COVID-19, каза директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб д-р Светла Ангелова.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, на 26 март т.г. директорът на лечебното заведение е информирал, че петима души от персонала са с положителен резултат при изследване с бърз антигенен тест, като някои имат и грипоподобна симптоматика. Веднага е създадена организация и на 27.03.21 г. са изследвани както всички от персонала, така и всички пациенти, намиращи се в този момент в ДПБ Карвуна.

Ново огнище на COVID-19 в област Добрич

„В края на деня общият брой положителни лица от персонала  достигна 10, а от пациентите (извън пациентите от дома в Опанец, които се намират в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна) – 2-ма са с положителен тест. Двамата пациенти са преведени в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна“ – допълни д-р Ангелова. 9 души от персонала са в домашна изолация, един е хоспитализиран. Пациентите са в Ковид-отделението в задоволително общо състояние, афибрилни, с леки симптоми – кашлица и хрема.

Разпоредихме реорганизация на режима на работа в ДПБ Карвуна, като по предписание на РЗИ Добрич от 27 март до второ нареждане лечебното заведение не приема и не изписва пациенти. Извършена бе крайна дезинфекция във всички помещения и сгради ежедневно се прави учестена дезинфекция. Ограничен е достъпът на персонала до структури и отделения, в които не работи. За всички, за които е възможно, е препоръчана работа от дистанция. РЗИ е предостави допълнително лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи антигенни тестове за изследване на персонал и пациенти.

Тези от персонала на лечебното заведение, които са с отрицателен резултат, работят на 7-дневен режим в болницата. След приключване на 168-часовата смяна се изследват с бърз антигенен тест, като независимо от резултата, остават в домашна изолация за известно време и се допуска до работа след актуален отрицателен антигенен тест.

На отрицателните пациенти се извършват периодично антигенни тестове.

„Няма връзка между хоспитализираните лица от Дома в Опанец и възникналия взрив в Държавна психиатрична болница Карвуна“ – категорична е д-р Ангелова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *