Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Валежи между 15 и 35 mm за района на област Добрич днес

В сила е жълт предупредителен код за обилни валежи в област Добрич. Код оранжево и код жълто за проливни валежи са обявени в почти цялата страна. В зелено - без опасност от наводнения е единствено област Видин

Причина за усложнената валежна обстановка у нас са два средиземноморски циклона. През нощта първият вече се изтегли на изток-североизток. В часовете преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат.

Атмосферното налягане през деня ще остане по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава.

Днес под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от страната метеорологичната обстановка ще продължи да се усложнява. Преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България. След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг. Сумарно за обстановката се очакват значителни количества между 15 и 35 mm, на места в Югоизточна България до 50-60 mm. Температурите ще бъдат без съществен дневен ход предимно между 3° и 8°. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и на много места ще има валежи, предимно от сняг. Ще духа силен, по билата и временно бурен юг-югозападен вятър, който през деня в ниските планински части ще се ориентира от североизток. Ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 m/s и с него ще нахлува студен въздух. Температурите на въздуха ще бъдат 8°-9°. Температурата на морската вода е 8°. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Слънцето в Добрич изгря в 06:46 ч., а залезът ще е в в 19:38 ч. Продължителността на деня е 12 ч. и 52 мин.

Дежурен синоптик: Георги Цеков/НИМХ

Температурата в Добрич тази сутрин бе 5°. В страната бе в интервала от -1 С до +13 С. Времето над цялата страна е предимно облачно.

Вятър духа в областите: Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Смолян, София и Шумен.

Дъжд вали в областите: Благоевград, Бургас, Варна, Кюстендил, Кърджали, Добрич, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, София и Шумен.

Сняг вали в района на проход „Петрохан“, проход на „Републиката“, проход „Троянски“, Шипково – Рибарица, Гълъбец /обл. София/ и ГКПП Станке Лисичково.

От Националната пътна агенция предупреждават водачите за мокри пътни настилки, а по усойните и високи места частично заледени или мокри, обработени при зимни условия.

прогнозна графика за област Добрич / НИМХ
c