Водещи новини - дясно Общество

ЦИК: Да не се спира машинното гласуване в Добрич

По отношение на гласуването с машина и подреждането на кандидатите в листите в Добрич има някакви размествания, но те са периферни, тъй като засягат примерно разликите между 12-ия и 22-ия кандидат. Има повторения на име, каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Димитър Димитров.

Изясняваме нещата. В общия случай това би трябвало да бъде недействителна преференция, но трябва да видим защо се появява.

Повечето от колегите, с които разговаряме, са на мнение да не се спира машинното гласуване. Не е така екстремна ситуацията, както във Велико Търново.

Членовете на РИК са направили проверка. Няма проблем с липса на квадратче „Не подкрепям никого“. Дори и да го има хипотетично гласовете „Не подкрепям никого“ имат значение за изборния резултат само ако има независим кандидат, който се избира с квота.

Както Про Нюз Добрич по-рано съобщи машинното гласуване в Секционните избирателни комисии в област Добрич временно бе преустановено. Председателят на РИК Цонка Велкова обясни, че машинният вот е бил преустановен след сигнал от коалиция, че има разминаване в имена в преференциите между хартиената и машинната бюлетина.  

“Машинното гласуване не е спирано. Просто помолихме някои от секциите, които ни сигнализираха за проблем, временно да го преустановят до изясняване на ситуацията. Ние не сме били категорични да спира. Имахме указания на ЦИК, изпълнихме ги, направили сме необходимите проверки, ЦИК е органът, който се произнася”, коментира пред Про Нюз Добрич Цонка Велкова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *