Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Ще гласувам за първи път“: Станимира и Георги от СУ „Д.Талев“ в Добрич – за вота, дълга и промяната

Младите хора са тези, които могат да променят света към по-добро. Те имат силата и енергията да направят това, те са бъдещите строители, изобретатели, визионери. Много от тях са загрижени и ангажирани със социалните, икономически и политически проблеми. Много от тях ще гласуват днес и ще изберат тези, които ще ни управляват. Някои ще го направят за първи път - сред тях са Станимира Иванова и Георги Стоянов от СУ „Димитър Талев“ в Добрич.

Двамата са от 12 „А“ клас, тази година са абитуриенти и вече имат право да гласуват. Станимира е увлечена от малка по математиката, затова е избрала да учи икономика. Ще кандидатства за специалността  „Стокознание и митническа дейност“ в Икономическия университет във Варна. Георги се е насочил към същото висше учебно заведение, специалност „Туризъм“. Уверен е в избора си, особено след няколкото лета, в които е работил в тази сфера – в хотел в Кранево.

Двамата млади хора бяха категорични, че ще упражнят за първи път правото си на вот. Ето как те отговориха на въпросите, поставени от Про Нюз Добрич:

Защо ще гласувате, какво Ви мотивира?

Станимира: Тази година за първи път имам право да гласувам и реших, че трябва да го упражня. Винаги съм смятала, че това как ни управляват донякъде зависи от нас и нашия избор. Мотивира ме това, че все повече млади хора проявяват интерес към политиката и са готови за промяна.

Георги: Смятам, че всеки човек трябва да гласува.Това е нашият граждански дълг. Мотивира ме това, че можем да променим нещата заедно, надеждата за по-добро бъдеще.

Вярвате ли на българските политици?

Станимира: Смятам, че всеки един от тях е застанал на тази позиция с гласувано доверие от народа. Все пак те представляват нашата държава, затова трябва да им се има доверие.

Георги: Аз лично не вярвам на никого от тях. Според мен, думите на повечето политици се разминават с реалността. Казва се едно, а се прави друго. Започват предизборните си кампании с куп обещания за „промяна“ и как те са различни от останалите, но всъщност всички са еднакви. Всичко е с предизборни цели.

Какво трябва да се случи в България, за да имат бъдеще, реализация и добър живот младите хора, като Вас?

Станимира: Всеки един от нас трябва да знае, че промяната идва от хората, независимо кой ни управлява. Когато ние, младите, сме готови за тази промяна вярвам, че ще я постигнем. Смятам, че ние сами може да направим нашия живот по-добър. А за по-добра реализация трябва да се дава път на младите, за да трупат повече опит.

Георги: Факт е, че много млади хора напускат България, за да може да получат по-добра реализация в другите държави. Имаме толкова качествени кадри, които вместо да ги запазим тук в България, да развиват себе си, да подпомогнат развитието на страната ни, ние правим точно обратното. Трябва да се променят много неща, които няма да се случат само с 4 години управление.

Какво бихте искали да кажете на хората, които не желаят да гласуват?

Станимира: Бих посъветвала всички, които смятат да не гласуват, че ще сгрешат. Все пак ако всеки един реши да не упражни правото си на глас, то какво бихме постигнали!?  Който не гласува, оставя съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор. Промяната идва от нас, затова не пренебрегвайте изборите! Да не забравяме, че и един глас може да промени нещата.

Георги: Всеки решава сам за себе си. Както казах в началото,това е наш граждански дълг, който трябва да спазваме, но не всеки иска да гласува.

c