Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Шест дами от Добрич, живеещи в чужбина, споделят ще гласуват ли

Избори за Народно събрание се провеждат днес. Про Нюз Добрич реши да попита шест дами от Добрич дали ще се възползват от правото си на глас. Зададохме им въпросите ще гласуват ли на 4 април и защо ще гласуват или няма да гласуват. Ето какво отговориха те.

Калина Симеонова

Калина Симеонова, Памплона, Испания: Да, ще гласувам. Защото искам да допринеса с моя глас за едно по-добро развитие на младите в България и за по-добър живот на пенсионерите в страната!

Магдалена Стоянова

Магдалена Стоянова, Фроя, Сьор Тронделаг, Норвегия: Имаме секция, но няма да гласувам! Смятам, че трябва да гласуват хора, които са временно в чужбина. Трябва да се промени законът за уседналост. Така няма да гласуват изселниците в Турция и хора, които не живеят десетки години в България. Те изкривяват изборния вот, гласуват само по сантимент. Те са българи само по лична карта. Познавам много хора, които си накупиха тук къщи и коли, не смятат изобщо да се връщат (дори, когато имат отпуск), но дойдат ли избори, развяват байряка... Много държат да се месят във вътрешните работи... А какво да кажем за децата, които живеят или са родени в чужбина, та те не говорят правилен български, а по лична карта имат право на глас…

Моника Сарандева

Моника Сарандева, Джилингхам, Великобритания: Да, ще гласувам. Гласувайки, ние правим своят избор като народ. За мен причините да гласувам са основно две. Първата е, че виждам нуждата за промяна в България, имам възможността да направя сравнение между една от най-развитите икономики в света и България. Втората причина са бъдещите поколения. Искрено се надявам някой ден синът ми и другите като него да взаимстват знанията и уменията от другите държави, да се върнат в България и да ги приложат подобаващо, спомагайки развитието й.

Оксана Антонова

Оксана Антонова, Мадрид, Испания: Няма да гласувам. Няма за кого. Стари идеи и обещания в нови опаковки .

Радосвета Симеонова

Радосвета Симеонова, Ращат, Германия: Гласуването е не само право, а и задължение и отговорност, които трябва да изпълня. Това, че живея за момента в чужбина, не ме прави по-малко българка или с по-малко права... Ще гласувам, за да бъда част от промяната. Не е важно къде по света живееш, а да имаш желанието за нещо по-добро!

Таня Господинова

Таня Господинова, Щутгарт, Германия: Ще гласувам, до сега нямам пропуснат вот. Искам промяна, а това става с гласуване.  И още нещо -  парите, които съм изкарала тук през тези 8,5 години, на 80% съм пратила към България, за да мога да издържам там семейството си и те са били в оборот там - против някои мнения, че ние от чужбина нямаме право на глас.

c