Водещи новини Здраве Общество

Ново огнище на COVID-19 в област Добрич

10 души от персонала на Държавна психиатрична болница в Карвуна и 10 от пациентите на лечебното заведение са с положителни резултати за коронавирус инфеция

          В болницата е извършена цялостна дезинфекция и е създадена реорганизация

          10 лица от персонала и 10 от пациентите на Държавна психиатрична болница в с. Карвуна към 2 април са с положителни резултати за COVID-19, каза директорът на Регионална здравна инспекция Добрич и секретар на Областен координационен щаб д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че на 26 март т.г. директорът на лечебното заведение е информирал, че петима души от персонала са с положителен резултат при изследване с бърз антигенен тест, като някои имат и грипоподобна симптоматика. Веднага е създадена организация и на 27.03.21 г. са изследвани както всички от персонала, така и всички пациенти, намиращи се в този момент в ДПБ Карвуна. „В края на деня общият брой положителни лица от персонала  достигна 10, а от пациентите (извън пациентите от дома в Опанец, които се намират в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна) – 2-ма са с положителен тест. Двамата пациенти са преведени в Ковид-отделението на ДПБ Карвуна“ – допълни д-р Ангелова. 9 души от персонала са в домашна изолация, един е хоспитализиран. Пациентите са в Ковид-отделението в задоволително общо състояние, афибрилни, с леки симптоми – кашлица и хрема.

Разпоредена е реорганизация на режима на работа в ДПБ Карвуна, като по предписание на РЗИ Добрич от 27 март до второ нареждане лечебното заведение на приема и не изписва пациенти. В лечебното заведение е извършена крайна дезинфекция във всички помещения и сгради и е разпоредена ежедневна учестена дезинфекция и ограничаване достъпа на персонала до структури и отделения, в които не работи. За всички, за които е възможно, е препоръчана работа от дистанция. РЗИ е предоставила допълнително лични предпазни средства, дезинфектанти и бързи антигенни тестове за изследване на персонал и пациенти.

Тези от персонала на лечебното заведение, които са отрицателен, работят на 7-дневен режим в болницата. След приключване на 168-часовата смяна се изследват с бърз антигенен тест, като независимо от резултата, остават в домашна изолация за известно време и се допуска до работа след актуален отрицателен антигенен тест.

На отрицателните пациенти се извършват периодично антигенни тестове.

В Ковид-отделението на болницата са двама от пациентите на Дома в Опанец, които са в добро общо състояние и им предстои изписване. „Няма връзка между хоспитализираните лица от Дома в Опанец и възникналия взрив в Държавна психиатрична болница Карвуна“ – категорична е д-р Ангелова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *