Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Към 11.15 часа: Две жалби и един сигнал са подадени в РИК Добрич

До 11.00 часа в РИК Добрич са подадени един сигнал от Асоциация „Прозрачност без граници“ и две жалби от БСП за България, съобщи секретарят на РИК Диана Манева. Сигналът е разгледан и са указани действия на членовете на секционната комисия.

Става въпрос за това, че в секция №08200004 в Добрич на гражданин не е дадена възможност да упражни правото си на глас чрез машинно гласуване с мотива, че машинното гласуване започва в 8:00 часа сутринта, а не при започване на избирателния ден в 7:00 часа.

След извършена служебна проверка и свързване с председателя на избирателната секция, РИК Добрич установи, че в 7:00 часа, машината все още не е била включена, а гражданинът е бил пред секцията точно в този час. Малко след това машината е била включена и всеки желаещ е могъл да упражни правото си на глас чрез машинно гласуване.

РИК е указала на председателя на секцията  да допуска до машинно гласуване всички граждани, изявили желание да упражнят правото си на глас по този начин.

По двете жалби в момента се извършва проверка, като предстои заседание на комисията и ще се излезе с решение, което ще бъде публикувано на интернет страницата на РИК, добави секретарят Д. Манева.

c