Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

4 април - Ден на специалистите по психично здраве в България

Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 година насам. Той е учреден заради ролята им за благосъстоянието и менталното здраве на българите. Отделно от Деня на здравния работник - 7 април, специалистите искат да подчертаят специфичната си професионална роля, защото статистиките са повече от плашещи.

36% от българите имат негативно отношение към хората с психични проблеми, като средният процент за Европа е 21%, а това ни слага в челната тройка по неглижиране, дискриминация и безхаберие. Както може да се очаква - възрастта пада все по-рязко. Депресията е втората най-честа причина за нетрудоспособност и нелекуваните психични отклонения влошават в най-голяма степен качеството на живот, самочувствието и усещането за щастие у българите.

Последните регистрирани случаи сочат, че паническите разстройства и тревожно-депресивните състояния очертават тенденция трудните времена, в които живеем, да се отразяват пряко върху здравето ни. Затова е нужна стратегия и програми по повишаване психичното здраве от страна на държавата и с помощта на множеството организации и специалисти. А такива има, защото психологията е сред най-желаните специалности в университетите години вече наред.

Източник: hera.bg

c