Общество

4 април – Ден на атлантическата солидарност в България

Денят на атлантическата солидарност е определен с постановление 54 от 29 март 2005 г. по повод присъединяването на България към НАТО през 2004 г. Отбелязва се и годишнина от подписването през 1949 г. във Вашингтон на Северноатлантическия договор, с който се създава НАТО.

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 15-годишна дейност. Членството на България в НАТО се поставя за първи път като политически въпрос на 23 юни 1990 г., когато Соломон Паси внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор.

След по-малко от месец – на 13 юли 1990 г., с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и правителствени ръководители на Алианса от 6 юли 1990 г.

През май 2000 г. България се включва в създаването на Вилнюската група като процес на политическа солидарност и сътрудничество между страните-кандидатки за членство в НАТО. На 26 март 2003 г. на извънредно заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел постоянните представители на деветнадесетте страни – членки на НАТО, подписват протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяване на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, в присъствието на министър Соломон Паси и външните министри на другите поканени страни. На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия договор.

На 29 март 2004 г. документите по присъединяването към Северноатлантическия договор на седемте нови страни са депозирани във Вашингтон. Тази дата се счита за дата на приемане на България в НАТО.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *