Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

3 април – Ден за размисъл

Общо 30 партии и коалиции ще се състезават на парламентарните избори, насрочени за 4 април 2021 г. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас по данни на ГД "ГРАО" към МРРБ, по предварителен списък. Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД "ГРАО" към МРРБ.

Предизборната кампания се откри на 5 март 2021 г. /30 дни преди изборния ден/ и приключи в полунощ на 2 април. В деня за размисъл, 3 април, се забранява предизборната агитация, както и в деня на изборите, до приключване на гласуването. Не се разрешава оповестяването под каквато и да е форма на резултати от социологически проучвания. Изборният ден се открива в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, по изключение секциите ще бъдат отворени, ако пред тях чакат хора, до 21.00 часа.

За първи път у нас се провеждат избори в условията на обявена извънредна епидемиологична обстановка. В тази връзка Министерството на здравеопазването издаде Указания за провеждането им в съответствие с въведените противоепидемични мерки в страната и въз основа на опита от провеждането на изборния процес в редица държави членки на Европейския съюз.

На 4 април в болниците ще има два вида секции, едните за стационарно болните, а другите - за хората с коронавирусна инфекция. Гласуването на тези хора ще става с подвижна изборна кутия, но те гласуват в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания.

България е разделена на 31 многомандатни избирателни райони (МИР). Всеки избирателен район дава най-малко 4 мандата, а най-много - 16 мандата, дава 23 МИР София-град.

За гласуване в чужбина онлайн са подадени 85 710 заявления, а на хартиен носител - 2086. Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция - 20 890, Великобритания - 16 359; Германия - 13 627; Испания - 7778 и САЩ - 5056. На предходните парламентарни избори през 2017 година бяха подадени 45 000 заявления за откриване на избирателни секции в чужбина.

Секциите в чужбина са общо 465.

Бюлетината за гласуване е дълга 60 сантиметра, само в Благоевград ще е по-голяма, защото там има един независим кандидат. В нея няма нищо необичайно, отбелязването на вота е както досега със знак "X" или "V" със син химикал с право и на преференции при избора в страната.

С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели на 4 април ще се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Процедурата е лесна, наподобява теглене на пари от банкомат като се изпълняват прости команди на български език, обясниха по време на демонстративен вот експерти от "Сиела Норма", фирмата, която внесе в страната тази техника. Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината, избира номера на политическата сила, ако иска, поставя преференция за предпочитан от него кандидат и натиска бутона "гласувам". Машината разпечатва разписка с QR код, но и с изписани на български език името на партията и предпочитания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специална, отделна отделна от тази за хартиения вот, урна.

Източник: БТА

c