Политика

Владимир Трендафилов, „Има такъв народ“: Културата трябва да е национален приоритет

Владимир Трендафилов, кандидат за народен представител от ПП „Има такъв народ“  за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Вие сте магистър по бизнес администрация, актьор в драматичен театър „Йордан Йовков”, ангажиран сте и в семейния бизнес, който е свързан с животновъдство, баща на две деца. Доста сериозен набор от ангажименти. И все пак Вие се насочихте към политиката – първо като организационен секретар на ПП „Има такъв народ“, а сега и като кандидат за народен представител. Защо?

Защото бях изключително „за“ референдума, който г-н Трифонов и неговите колеги инициираха. Гласувах, както и голяма част от българския народ. След като видях как беше заметен под килима по един доста груб начин, взех решение да се боря точки от този референдум да станат закон. Човек не може да се бори сам. Изключително съм щастлив, че попаднах в партия „Има такъв народ“ и така успявам да бъда полезен и да помагам за реализирането на идеята на този референдум.  

Партия „Има такъв народ“ е нов субект, който се очаква да бъде сред сериозните играчи в политическия живот на България след изборите на 4 април. Каква е философията на партията?

Както казва и зам.-председателят на партията г-н Тошко Йорданов, ние няма да се определяме като лява или дясна партия. Нас ще ни движат логиката, моралът, практицизмът. Когато трябва да се вземе някакво решение, то няма да бъде ляво или дясно, а по-скоро ще бъде практичното такова. Нас ще ни движат практицизмът и моралът.

Вие сте представител на културните среди, които са едни от най-засегнатите от коронакризата у нас. Прави впечатление, че в програмата на партия „Има такъв народ“ културата е изведена като национален приоритет. Това само фразеология ли е или е част от философията на партията и предлаганата от нея програма за управление?

Считам, че културата е нещо много специално. Нещо духовно. Това ни отличава нас като хора, като народ. Всеки народ има своята култура, а нашата е много достойна за уважение. Затова считам, че тя трябва да бъде национален приоритет. 

В програмата на партия „Има такъв народ“ е предвидено финансирането за култура да достигне до минимум от 0.7% от брутния вътрешен продукт. Защо се налага това и какво  ще се промени в резултат на една такава мярка – както за заетите в сферата на културата, така и за българския гражданин, който не е само потребител на този продукт, но и данъкоплатец от чиито средства ще се задели този процент за култура?

Необходим е нов подход и промяна на фокуса в развитието на културата. По-голяма ефективност и пренареждане на приоритетите, съобразно новите икономическо-социални мерки. Затова сме разработили редица мерки, сред които и приемане на Закон за меценатството. Друга мярка е финансирането на културните дейности по жанров класификатор. Предвиждаме и оптимизиране на механизма на финансиране на културните институти. Промените, до които тези мерки ще доведат, са много. Но това, което най-силно ще усетят заетите в сферата, е, че гарантираме финансовото обезпечаване на фонд „Работна заплата“. Делегираните бюджети ще важат за перо „Дейности“ в музикално и театралните сценични дейности. С тази мярка ще гарантираме минималната численост на професионалните служители в културните институти. Тя има за цел да превърне музикалната и театрална култура в едно достойно професионално поприще за всички умове и таланти на България.

Тези мерки са основно административен и организационен разход и не очакваме да генерират някакво драстично бюджетно въздействие за българския гражданин.

Развитие и популяризиране на българската култура е една от задачите, които си поставяте. Както и създаване на национален културен афиш и туристически календар. Това означава ли, че културният туризъм предвиждате да придобие качествено нови измерения? Как виждате това като перспектива за област Добрич?

Предвидили сме доста мерки в тази насока. Една от тях е ремонт и развитие на историческите и културни паметници. По този начин се цели облагородяването на историческите и културни паметници в България, създаване на една по-благоприятна интерактивна среда с възможност за организиране на посещения, не само в туризма, а и за ученици от всички класове, от всички области на страната. Така ще се повдигне патриотичното чувство и културната самоидентичност на българина, особено на децата.

В област Добрич има много такива културни и исторически паметници, които ще могат да се възползват по тази мярка и след това да бъдат посещавани редовно от нашите деца. Друга мярка е разширението на обхвата на съборите и фестивалите. Тя цели да разшири обхвата на някои доста известни и обичани български традиционни музикални, театрални, фолклорни празници. По този начин, когато са разположени в един по-дълъг период от време, ще са по-посещавани.   

Вие сте млад човек, избрал да живее, да работи и да създаде семейство в България, в Добрич. Кой е пътят според „Има такъв народ“ за завръщане на младите български емигранти от чужбина?

За мен сънародниците ни, които са отишли да живеят и работят в друга страна, не са по-малко българи от тези, които живеем и работим в България. Голяма част от тях не са напуснали Родината по свое желание, а са били принудени от обстоятелствата. Или по-скоро, защото не са успели да намерят реализация у нас. И, за да върнем тези млади хора, ние трябва да създадем по-добри условия на живот и на труд тук. Само така бихме могли да ги върнем обратно. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *