Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Димитър Щерев: Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ трябва да бъде стриктно спазван

Димитър Щерев, водач на листата за кандидатите за народни представители в Добричкия избирателен район на партия „Възраждане на Отечеството” има принос към изработването на приетия  през 2011 г. Mораториум върху проучването и добива на шистов газ в страната, по-конкретно в Добричка област. Познава региона оттогава. Той е инж. хидрогеолог и добавя, че с това е предотвратено мащабно и необратимо увреждане и замърсяване на обработваемата земя, растителността и почвения слой, както и че е опазена питейната вода в житницата на България – Добруджа, от трайно и пагубно замърсяване.

Според Д. Щерев, законът за водите има няколко редакции досега, но не са възприети правилните неща. „Всички язовири и сондажи бяха държавна собственост, те се пазеха, следеше се техническото им състояние, водеше се изследователска дейност. Тази дейност от 1997 г., за съжаление, с безразборната  приватизация беше унищожена. Трябва да се промени и законът за концесиите, където таксите са смешно ниски, дори и в сравнение с африкански държави, тези такси са десетки пъти повече” – добавя Д. Щерев.

„Съдебното дело за добива на неконвенционален газ в община Ген. Тошево се води на втора инстанция вече няколко години, след като решението на първата инстанция беше забранително за такава дейност. Целта на фирмата „Русгеоком” е да защити този добив като безопасен. Моето мнение е, че в тези скали, където ще се правят експерименти за добив, са плътни, имат много малко съдържание на газ и затова трябва да бъдат подложени на допълнителни интензификационни и други методи, които да ги разкъсват (разбият), за да се създаде задоволителна проницаемост в тях.  Не съм убеден, че може да става дума за добив на количества газ, който би  променил икономиката на региона, да не говорим за снижаване на цените на газа и създаване на работни места. Напротив, вредите, които биха били нанесени върху питейната вода на Добруджа, биха били много големи. Тази питейна вода идва от уникален по свойства, възможности и перспективи за развитие водоносен пласт. Той би бил замърсен безвъзвратно, а същия снабдява стотици хиляди жители и е изключително уязвим в екологично отношение. Твърди се, че този жизнено важен водоносен хоризонт няма да бъде засегнат, но в никакъв случай такива гаранции не могат да бъдат дадени. Опасности има и на повърхността, където могат да се очакват разливи на течности с вредни за здравето химични вещества. Като инженер хидрогеолог, не мога да се съглася, защото този водоносен хоризонт, който снабдява с вода Добруджа, Лудогорието, крайдунавската част между Русе и Тутракан и други региони, може да бъде засегнат, както вече казах, по необратим и пагубен начин. Освен това в този район няма развита речна система, няма осезаем отток – отговаря на въпроси на добруджанци специалистът.

Димитър Щерев информира за неизползван потенциал за развитието на Добричка област. Става дума за термоминералните води с ценни лечебни свойства в крайморските общини Балчик, Каварна, Шабла. „Има просондирани  сондажи още преди 50 години, но това днес е забравено, дебитът им е изключително висок - между 150 - 200 л/сек и температура 38 - 40 градуса. Много от участниците в този ползотворен за държавата процес, днес вече не са между живите, процесът е прекъснат, щафетата не е предадена.

В Добричкия регион може да бъде развит целогодишен Балнео-морелечебен туристически бизнес, който да осигурява около 10 000 работни места 365 дни. Тук не става дума за кратковременни уикенди със спа-услуги в края на седмицата, както едностранчиво това засега се практикува само през летните месеци.  Това е възможност за постоянна трудова заетост на много хора, за развиване на нови професии и др.” – обяснява той.

Валентин Славов

В програмата на партия  „Възраждане на Отечеството” - №12 в избирателната бюлетина, Д. Щерев посочва връщането на експертността на всички нива на държавно управление, да се издигат традиционните християнски ценности и семейство, както и тези на традиционния ислям, и не на последно място - да се възобновяват нашите традиционно добри отношения с Русия.

Областният координатор на партията Валентин Славов е втори в листата.  В момента работи в първия частен център по медиация в област Добрич, който е създал със съпругата си.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c