Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

82 708 жители на Добрич имат право на глас на изборите на 4 април

Почти на 100 години е най-възрастният избирател в Добрич, 4-ма стават на 18 години на 4 април

82 708 души имат право на глас към настоящия момент в Добрич. Най-възрастният избирател е роден през 1921 година ще навърши 100 години след няколко месеца. На 4 април четирима младежи – две момчета и две момичета, са рожденици и имат първата си възможност в живота да гласуват. Това съобщи на брифинг секретарят на Община град Добрич и председател на Общинската техническа комисия за подготовка на изборите Калина Георгиева.

42 са местата за гласуване, определени не територията на Добрич. В тях има 132 секции. Сред тях са и секциите в Многопрофилната болница за активно лечение, Следствения арест, Дома за стари хора. Има една подвижна секционна избирателна кутия /ПСИК/ за хора с трайни увреждания. Заявления да гласуват в такава кутия са подали в срок 29 избиратели. Има и една секция в Ковид-отделението на болницата, тя е позиционирана в т. нар. чиста зона. Има още една ПСИК за хора, поставени под задължителна карантина и задължителна изолация. Тя ще обслужва 40 души на 32 адреса.

В 125 секции в Добрич ще може да се гласува машинно. Такова няма да има в секции, които са с под 300 избиратели – 104-та, както и секциите в болницата, Следствения арест, Дома за стари хора, ПСЕК и тази в Ковид-отделението.

Определени са местата за гласуване на хора, които са с увредено зрение и трудноподвижни. Там, където има секции на втория етаж, са определени такива на първия. Осигурен е специализиран транспорт за трудноподвижни хора, които желаят да гласуват в секция. Той може да бъде заявяван и в деня на изборите на тел. 058/ 600 416 и 058/ 601 203 от 7 до 19 часа, както и на имейла на официалната страница на Общината.

На всички 42 места за гласуване вече са раздадени средства за безопасно протичане на изборния ден – дезинфектанти, кърпи, найлонови пликове за кошчета и други. В събота по график на секционните избирателни комисии /СИК/ ще бъдат раздадени книжа, бюлетини, протоколи и всичко необходимо за произвеждане на изборите. Ще бъдат раздадени и табели и указателни табла, които са свързани както с изборите като цяло, така и във връзка с пандемията. Членовете на СИК ще получат материали, лични предпазни средства, дезинфектанти, маски и т. н. Организацията е предвидена така, че влизането да става от централния вход на общината, излизането – през един от задните входове. Коридорите са определени така, че да няма засичане на потоците на движение на влизане и излизане на членовете на СИК, да няма и струпване на хора.

c