Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Тайланд намали на 10 дни карантината за туристи от България

снимка: vietnamembassy-thailand.org

От 1 април тайландските власти актуализират правилата за влизане на чужденци на територията на страната. Новите мерки ще са валидни до 30 септември 2021 година. Основната промяна на действащите до 31 март правила се състои в намаления период на престой в платена карантина - от 14 на 10 дни, за почти всички пътуващи.

Все пак, за пристигащите от 11 страни по света, 14-дневната изолация остава. Това са - Ботсвана, Камерун, Демократична република Конго, Гана, Кения, Мозамбик, Руанда, Южна Африка, Танзания, Замбия и Зимбабве, където е разпространен южноафриканският вариант на коронавируса.

Според световните наблюдатели, прави впечатление фактът, че Кабинетът на министрите е одобрил инициативата за намаляване на карантината, но официалното решение все още не е публикувано в Кралски вестник, където обичайно се публикуват всички постановления, които влизат в сила. В същото време властите вече очакват ваксинирани пътници за шест от най-популярните туристически дестинации - на островите Пукет и Самуи, както и в провинциите Краби, Пханг Нга, Чианг Май и Чонбури.

До юли т.г., въпреки ваксинацията, пристигащите в Тайланд все още ще трябва да преминат през карантинните мерки - за седемдневен период. В допълнение, чуждите туристи трябва да си направят отрицателен тест за коронавирус преди да тръгването си към Тайланд, както и да преминат през още един - при пристигане. Ще се изисква и окончателен отрицателен тест - на петия или шестия ден от изолацията им.

Специално за целта, тайландското посолство в Абу Даби (ОАЕ) публикува разяснение, в което са включени петте одобрени ваксини, с които изолацията ще отнеме седмица, ако всички етапи на ваксинацията са завършени поне 14 дни преди пътуването. Става дума за продуктите на Pfizer / BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, Covishield, както и Johnson & Johnson.

Ваксинираните с препаратите на Sinopharm и Sputnik V ще трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 10 дни, през които ще бъдат тествани два пъти за коронавирус. В допълнение се посочва, че при пристигането си в Банкок, при поискване от властите, чужденците трябва да могат да представят оригинала или разпечатаната версия на сертификата за извършена ваксинация.

източник: tass.ru

c