Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Симеон Симеонов: Добруджа се нуждае от икономическо обновление и модернизация

Симеон Симеонов, номер 3 – гражданска квота, в листата на коалиция „БСП за Бългирия” в Добричкия избирателен район, е председател на Отечествения съюз. Занимава се с частен бизнес в областта на инвестициите и строителството и туризма.

 „Като гражданска организация  Отечественият съюз взехме решение, че единствената реална алтернатива и политическа сила, която може да промени статуквото в България, е коалиция „БСП за България“. Затова решихме да подкрепим програмата й. Моята кандидатура беше издигната от 12 граждански неправителствени организации. За мен участието в тази листа е голямо удовлетворение, но преди всичко е отговорност, защото тук е началото на България – географско и историческо, и Добруджа не заслужава съдбата, която има. Имам една основна мисия – да помогна икономиката на този край да се пробуди, да повишим доходите на хората и да създадем условия младите хора, които се преместиха в по-големите градове или в чужбина, да се завърнат” – казва Симеонов.

Повечето от проблемите на региона са в компетенциите на местната власт, която обаче е недофинансирана заради порочната система на разпределение на публичните финанси в страната – категоричен е той. ”Те са предимно от инфраструктурен характер – разбити пътища и улици, трагедия във водоснабдяването и в транспортните схеми и логистиката като цяло. В здравеопазването също има огромни проблеми. За да се решат те, на първо място е необходимо преструктуриране на икономиката с изпреварващ ръст на доходите и реиндустриализация. Всичко ново е добре забравеното старо. Трябва да се възстановят някои от промишлените предприятия и цехове. Наложително е да се работи в посока дълбочинна преработка на основния продукт. Произвеждаме най-хубавото жито, за да го изнасяме на дъмпингови цени и то през Румъния, а ядем най-лошия и най-скъпия хляб. Внасяме макаронените изделия, защото не можем да си ги правим, същото е и със слънчогледа” – обяснява програмата си кандидатът за народен представител.

„Другият важен момент е нуждата от сериозна реформа в селското стопанство. Този модел, който предостави земята на област Добрич на 30-40 земевладелци, не е правилен. Ние сме предвидили поземлена реформа, целяща подпомагане на младите семейства, на малките и средни фермери. Трябва да се обърне внимание на зеленчукопроизводството и биологичното земеделие, което е също много сериозно направление. Крайно време е и да затворим цикъла в животновъдството с месарската и млекарската промишленост” – добавя Симеонов.

Третата основна насока, според него, е туризмът и не само морският туризъм. Добрич и Варна трябва да се свържат с магистрала, да се направи широколентов път по крайбрежието от Варна до границата при Дуранкулак и така ще се даде подем на морския туризъм по северното Черноморие. „Голям потенциал има и в културно-историческия туризъм и етнографско-фолклорното богатство” – казва още той.

„За да се случат добрите неща за Добруджанския край, в София следва да се постигне добруджанско лоби. Първа точка в програмата на Отечествения съюз  е след приключването на предстоящите избори да се направи пълна ревизия на досегашното управление на ГЕРБ. Целта е да се види кой и колко е крал, кой за какво е отговорен и да спрем излишните приказки. На базата на консолидация на широк кръг от политически фактори, ние искаме да свалим острата политическа конфронтация. Това сме ние – от Отечествения съюз. Трябва да се върнем към гражданския диалог, за да постигнем гражданското разбирателство по основните въпроси – не само на историята, но и по въпросите на днешния и утрешния ден. В този смисъл аз съм готов да работя за всеки и една от моите функции е да вървим в посока на тази политическа консолидация. Трагедията на Добруджа е в това, че от много години тя няма лоби в София, а за хубаво или за лошо основните въпроси се решават там – в София и в Брюксел. Така че лобито е задължително, и лично за мен, като партийно неоцветен човек, не ме спира нищо, освен принципната основа, за да осигурим цялостното обновление и модернизация на златна Добруджа” – посочва като личен ангажимент Симеонов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c