Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Проф. Ангелов: Намираме се в най-върховата част на третия за страната ни пик на Ковид

„Намираме се в най-върховата част на третия за страната ни пик на болестта. Вървим в най-високата част на платото и очакваме така да бъде в следващите няколко дни“, заяви на редовния брифинг на здравните власти министър Костадин Ангелов.

Различен е натискът върху болниците в различните региони на страната. Най-голям е  той в областите София, Бургас, Шумен и Варна, посочи министърът. Той призова гражданите да бъдат спокойни, въпреки че съществува плашене и натиск върху психиката на хората.

Към момента в болничните заведения са заети 74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от интензивните.

Увеличен е броят на ваксинирани българи – те са средно по около 15 000 на ден. Очаква се числото да се увеличи с допълнителните количества РНК ваксини, които ще се получат.

На база 14-дневната заболяемост, България е на пето място в Европа със 732 на 100 000 души и на второ на Балканите. Смъртността в страната е 21 на 100 000 души, като това отрежда на България трето място в Европа след Унгария и Чехия и първо на Балканите.

Намаляват разликите между регионите в страната относно заболяемостта. В 7 области тя е над 800 на сто хиляди души, в други 7 области тя е под 500 – това са Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, В.Търново и Габрово.

c