Водещи новини - дясно Общество Политика

По-малко избиратели с право на вот за парламент ’21 в условията на пандемия ще има в област Добрич

По данни на Районна избирателна комисия, право на вот на предстоящите избори за Народно събрание на 4 април ще имат 175 460 избиратели от областта.

Днес, 1 април, бюлетините и книжата за изборния ден на 04.04.21 г. вече бяха доставени до общините на територията на област Добрич

 От пресцентъра на областна администрация информираха, че председателят на Районна избирателна комисия Добрич Цонка Велкова вече е обсъдила и координирала с директора на Областна дирекция МВР Добрич старши комисар Никола Панчев и представителя на „Сиела Норма“ АД за Добрички регион Петър Петров график, по който ще бъдат доставени машините за упражняване правото на вот в изборния ден на територията на областта в секциите, в които има 300 и повече избиратели.

По данни на общините, право на глас за предстоящите избори за народни представители в областта имат общо 175 460 избиратели, сочат данните на Районна избирателна комисия. Броят на секционните избирателни комисии е общо 370, без в това число да са включени секционни избирателни комисии, образувани по желание на лица, поставени в изолация или под карантина, подвижни секционни избирателни комисии за хора с увреждания, както и секции в домове за възрастни, болници и следствен арест.

Разпределение на секциите и имащите право на глас в региона:

  • Община Балчик – 17 419 души, броят на секциите е 36;
  • Община Генерал Тошево – 13 002 души, броят секции е 47;
  • Община град Добрич – 82 708 души, броят секции е 126;
  • Община Добричка – 20 997 души, броят секции е 67;
  • Община Каварна – 12 830 души, броят секции е 31;
  • Община Крушари – 5 120 души, броят секции е 16;
  • Община Тервел – 19 404, броят секции е 31;
  • Община Шабла – 3980души, броят секции е 16.

За сравнение, на последните избори за народни представители през 2017 г. право на глас в област Добрич са имали 184 199 жители – с 8739 повече спрямо броя на имащите право в условията на пандемия през 2021-ва.

 Във връзка с изискванията на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, също са предприети нужните действия. Във всички секции в областта е подсигурен допълнителен технически персонал, който в деня на вота ще извършва пропускателен режим в сградите със секции, ще следи за спазване на дистанция между избирателите, за правилното поставяне на маски от гласуващите и ще извършва дезинфекция в общите части на сградите.

Както вече Ви информирахме, по график на общините бяха предоставени осигурените от Министерство на здравеопазването лични предпазни средства – маски, ръкавици и предпазни облекла, за членовете на СИК, както и дезинфектанти за деня на вота.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *