Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Красимир Милков, „Има такъв народ“: За пряко участие на гражданите в политиката

Красимир Милков – кандидат за народен представител от ПП „Има такъв народ“ за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Вие сте юрист, адвокат, общински координатор на ПП „Има такъв народ“ в Добрич. Какво не знаем за Красимир Милков?

Останал в България, желаещ промяна за едно по-добро бъдеще на нашите деца. Един от учредителите съм на партия „Има такъв народ“.

Една от най-младите партии у нас „Има такъв народ“ дава заявка да е незаобиколим фактор в 45-ото Народно събрание. Кое е онова, което я отличава от останалите участници в предизборната надпревара?

Това, което отличава политическа партия „Има такъв народ“ и предишната партия, която не беше регистрирана „Няма такава държава“, е, че ние сме за засилено участие на гражданите в политиката. Искаме хората да не се страхуват от политиката и да бягат от нея, защото в България „политика“ е мръсна дума, а политик се свързва с нещо обидно. Нашата цел е да доближим самата политика до гражданите, до обикновения човек, който да се докосне и да осъзнае, че няма нищо страшно в думите „политик“ и  „партия“. Надявам се, че сме успели. Но изборите ще покажат дали е така.

Искаме да премахнем партийното влияние. Да се допитваме до хората с референдуми и гражданите да имат пряко участие в политиката.

Какви са основните аспекти в плана на „Има такъв народ“ за реформа в правосъдието, която включва и пряк избор от народа на главен прокурор?

 Основен аспект в плана на партия „Има такъв народ“ е, че реформа в правосъдието е необходима и дори наложителна. Защото това е една от темите, по които търпим критики от страна на Европейския съюз - липсата на добра правосъдна система. Още от времето на социализма правосъдието у нас не е особено ефективно. Не е добре в 21 век да правим неща отпреди 40-50 години. Съдебната реформа е структурирана в няколко основни точки.

На първо място е независимото ефективно управление на съдебната система. Но така, както тя сега е изградена, това няма как да се случи. В нашата програма залагаме също бързина и прозрачност на съдебното производство. Защото всеки, който се е сблъсквал, е наясно, че то е много бавно и неефективно. Затова ние наблягаме на електронното правосъдие.

Изваждане на прокуратурата от състава на съдебната власт. Това е много важно, затова от доста време се коментира този въпрос. Искаме промяна в начина на избор на председател на ВКС и на ВАС. Както и на главен прокурор и неговите заместници. Сред юристите има спор дали това е най-доброто решение. Моето мнение е, че  трябва главният прокурор да се избира пряко от народа. Защото само така той ще носи отговорност и ще се отчита пред хората, които са го избрали. Което е същността на пряката демокрация – народът избира и народът държи отговорен. Сега главният прокурор е обвит във власт и никой не може да му държи сметка. Да, коментира се създаването на орган, който да го контролира, но този орган също ще се отчита на някого. Няма да е независим.

Това означава ли, че мажоритарността в изборите е Ваш приоритет?

Да. Основното, което е залегнало в нашата програма, е, че мажоритарно е равно на отговорност. Защото, когато се крием зад пропорционални избори, зад партии, отговорността се размива. Когато избраник не си върши работата, ако е избран мажоритарно, щом народът не го харесва, го  сменя. А когато той се крие зад партии – трябва да минат 4-5 години, за да бъде сменен. Затова мажоритарността е водеща в нашата програма. 

Още с декларацията за създаването на партия „Има такъв народ“ бяха обявени нейните основни цели, сред които са: засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа; смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна; намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120 и др. Как и кога предвиждате да бъдат постигнати те?

Ясно е, че при така действащата Конституция, трябва да има Велико народно събрание, за да бъде променен броят на народните представители.

Кога предвиждаме да се случи ли - в най-скоро време. Ако ние сме управляваща партия или влезем в управляваща коалиция, т.е. ако имаме лостовете за въздействие, това ще се случи в най-скоро време. Защото това не е желание само на нашата партия, а и на всички хора – свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията и да се редуцира броят на народните представители. Това е важна тема за всички партии, но за нас е водеща.

Една от тезите на „Има такъв народ“ е, че в България не се въвежда електронно правителство, „за да може цялата корупционна част да се подкрепя“.  Това ли е шансът държавата ни да се избави от корупцията, заради която търпи сериозни критики в международен аспект?

Това е един от шансовете държавата да се избави от корупцията. Има и други възможности, разбира се. Ясно е, че когато няма хора, корупцията е много по-малка. Затова електронното правителство, електронното правосъдие са шансове да се намали поне малко корупцията, която у нас е в сериозни мащаби, както сочат всички анализи и проучвания. 

ПП „Има такъв народ“ твърди, че гласовете на 12 000 души бяха унищожени от властта, за да не станат въпросите от референдума задължителни. Ще могат ли застъпниците на партията в неделя да направят така, че гласът на хората да бъде чут? 

Именно по този начин обучавахме нашите застъпници – да наблюдават и да очакват тази промяна. Ние не сме парламентарно представена партия и не можем да си позволим да плащаме на застъпници. При нас всички участват, водени от идеята. Надявам се, че изборът на застъпници ще доведе до това гласът на хората да бъде чут. Вярваме, че на 4 април ще има промяна.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c