Водещи новини - дясно Образование Общество

Предучилищното образование на 4-годишните в Добрич става задължително от новата учебна година

Без дебати в Общинския съвет на Добрич бе прието предложението на администрацията да се въведе задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини на Общината преди крайния срок – още за учебната 2021/2022 година.

В предложението се посочва, че Законът за предучилищното и училищното образование определя учебната 2023/2024 година за краен срок за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните деца. Община град Добрич обаче има готовност да изпълни разпоредбата две години по-рано – още през предстоящата 2021/2022 учебна година.

На територията на общината има 14 детски градини. Те разполагат с необходимия брой места; с материално-техническа база, съответстваща на държавните стандарти за физическа среда и на здравните изисквания към образователните институции; с квалифициран персонал и с условия за пълното обхващане на всички деца в детските градини, се посочва в докладната записка.

Готовността на Общината за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца преди крайния срок доказват и данните от извършения през м. февруари т. г. обход. Те показват, че към момента 71% от децата, родени през 2017 г. и живущи на територията на Добрич, посещават детска градина. 8% от родителите са изразили готовност да запишат децата си за новата 2021/2022 учебна година. Останалите са се преместили в друго населено място.

Предложението на Община град Добрич подкрепят и 65% от анкетираните в началото на м. март родители или настойници на децата, които вече са обхванати в детските градини. Несъгласие изразяват 33%, а 2% нямат мнение.

Въвеждането на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца през учебната 2021/2022 година няма да изисква допълнителен финансов ресурс от Община град Добрич, тъй като, съгласно определените от Министерство на образованието и науката процедури, необходимото финансиране се осигурява от държавата“, се посочва още  в предложението.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *