Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Има отлив на желаещи да се имунизират с ваксината на Астра Зенека в област Добрич

Наличните ваксини се използват пълноценно, т. е. количествата, които сме получили ги разпределяме. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова. „Има проблем малко с Астра Зенека, защото след като беше спряна и отново пусната в употреба има лек отлив сред гражданите, които желаят да се ваксинират с нея”, каза лекарят. Тя предполага, че е въпрос на време и това да се преодолее.

По думите й имало големи списъци при личните лекари от желаещи да се ваксинират, но и те намаляват. Колегите също вземат по-малки количества Астра Зенека, сподели д-р Ангелова. Тя припомни, че при посещението в събота в Добрич на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бе съобщено, че здравната инспекция разполага с 330 дози Астра Зенека, които се чака желаещите общопрактикуващи лекари да вземат. Ако ваксините не се използват ще трябва да бъдат отворени зелени коридори, посочи лекарят. „Аз лично предпочитам ваксините да си ги направят личните лекари, защото това е по-правилната позиция”, допълни тя.

Лични лекари в Добрич отказват ваксини за Covid-19 на Астра Зенека

В момента пак са отворени първа и втора и продължава да се работи и по трета фаза от Националния имунизационен план, каза директорът на РЗИ. Ваксинациите се правят в имунизационните кабинети в областта и от личните лекари.

COVID-19: 8 новозаразени и 56 ваксинирани в област Добрич през последните 24 часа

До момента в област Добрич са ваксинирани около 6 000 души, сподели д-р Ангелова. Между 1 200 и 1 500 са хората, които са с две дози ваксина.

c