Водещи новини Политика

Д-р Севдалин Куцаров: Крайно време е за цялостна стратегия за развитието на Добруджа

Д-р Севдалин Куцаров е водач на листата на „Републиканци за България“ в Добрич

„Републиканци за България“ се обяви за смяна на системата. Какво се има предвид, например в областта на регионалната политика?

Ние искаме смяна на модела и философията на регионалната политика. През последните 20 години се задълбочава дисбалансът между Северна и Южна България. Което е необяснимо, защото в цяла Европа се случва точно обратното. Този дисбаланс вече е около 4 пъти т.е. Южна България превъзхожда Северна четири пъти. Още по-големи са дисбалансите между столицата и останалата част на България, които по отношение на региони като Видин, Добрич, Силистра е 60-70 пъти в полза на София. Това показва колко несправедливо е разпределението на парите по структурните фондове. Затова сме категорични, че Добруджа трябва да успее да създаде свое лоби в София, което да работи за нейното утвърждаване в националната ни икономика.

Кои са политиките на „Републиканци за България“, които пряко касаят Добруджа и нейното развитие като регион?

Едно от предложенията ни в областта на регионалното развитие и секторните политики е изграждане на иновативни университетски кампуси в изостаналите райони. Това ще даде справедлив достъп до качествено висше образование на хората в тях. Затова предвиждаме изграждането на центрове за професионална подготовка на кадри, съобразени с изискванията на местния бизнес. Те ще имат за цел да подпомогнат икономическото и социалното развитие на регионите, като повишат качеството на работната сила чрез нови научни знания, иновации и технологии. Искаме тук да създадем университетски кампус, който да обслужва земеделците и тяхната продукция. Преди време са водени разговори с Хранително-вкусовия университет и Аграрния университет в Пловдив да изнесат свои учебни бази тук, което е изключително важно да се случи. И ние от Републиканци за България ще настояваме за това.

Залагате на ускорено изграждане и модернизация на стратегическата транспортна инфраструктура на страната. По отношение на област Добрич кои са стратегическите проекти?

Изграждането на стратегически важните пътища ще повиши нивото на достъпност и ще доведе до преодоляването на социалния и икономическия дисбаланс между Северна и Южна България. Това ще стимулира значително развитието на туризма по Северното и по Южното ни Черноморие, ще ускори икономическото развитие и ще привлече нови инвестиции. България ще осъществи стратегически излаз на Адриатическо море. Ясно е, че магистрала Хемус ще бъде изградена. Парите за това вече са осигурени. Но, когато това се случи, остава да се изградят няколко опорни транспортни връзки, които са важни за този регион. На първо място това е панорамният Черноморски път или автомагистрала Черно море. По този начин туристопотокът от Украйна, Молдова, Русия по-лесно да влиза в нашата страна, е важно да се изгради мост на Силистра, като от там да има високоскоростен път през Добрич към Варна и от там да може да се стига бързо до магистралните пътища. Мащабната идея е да се довърши транспортен коридор №8, който ще свързана Черно море с Адриатическо море и дори бизнесът в област Добрич ще има много по-пряк достъп до Централна Европа.

Какво още предвижда програмата на Републиканци за България по отношение на регионалното развитие?

Предвиждаме създаване на регионални инвестиционни фондове, които ще бъдат само за производствени предприятия. Те ще поемат 50% от инвестицията за закупуването на земята и за производствените мощности. Сумата ще бъде възстановявана след започване на реално производство. Създаване на регионални интегрирани програми за зелена енергия, както и изграждане на национална система за ранно предупреждение от рискови природни явления и бедствия.   Предвиждаме отпускането на бюджет от минимум 10 000 лв. годишно за малките населени места в страната. Парите ще се изразходват от кмета на населеното място според нуждите на местните жители. С тези средства може да бъдат ремонтирани улици, тротоари или важни за общността сгради, да бъдат изградени детски площадки, улично осветление, система за видеонаблюдение или друго. Очакваме в рамките на само няколко години програмата да промени значително облика на малките населени места. Грижа на държавата за районите с трайна тенденция за обезлюдяване и липса на перспектива. Предвиждаме специални данъчни отстъпки, финансови стимули и подкрепа на предприемачеството, бизнеса и инвестициите за разкриване на нови работни места и нови производствени процеси в регионите, които трайно се обезлюдяват. Ще работим и за подобряване на инфраструктурата, облекчаване на административните режими, но ще работим и за доближаване на достъпната среда до тази в по-развитите райони.

Споменахте няколко пъти за необходимостта от Добруджанско лоби. Какво имате предвид, как виждате да функционира то?

Предизвикателствата на днешното време налагат да се постави въпроса има ли Добрич свое ,,лоби” в централната власт. Има ли кой да представя проблемите, но и да дава аргументирани предложения за бъдещото развитие на областта там, където се взимат не ежедневните, а дългосрочните решения. Отговорът е не! И това трябва да се промени! Крайно време е да заговорим за добруджанско лоби в Парламента, което да съдейства
Добрич да се развива като модерна област. Огромна територия с национален и европейски потенциал. Трябва да поставим интереса на хората, пред това, което ни разделя. Мисля, че това е успешната формула не само за отношенията между централната и местна власти, а е и ключът към успеха на всеки политик.

 Добруджа не е само житницата на България. Тя носи потенциал за развитието на туризъм, лека промишленост, модерните технологии и много други области от съвременния бизнес, които ще дадат възможност на хората да работят, а трудът им да се оценява достойно. Но големият проблем е, че няма ясна стратегия за развитието на региона. Добруджа стои непозната, и само в спомените за минали години, по време на срещите ми в региона млади и възрастни изразяват носталгия за това, което е било тук във времето на социализма. Но младите хора на Добрич искат да имат перспектива в бъдещето, а не в миналото. Бъдеще, което да им дава възможност да се виждат успели тук, а не в София или в чужбина.

Крайно време е да се заговори за цялостна стратегия за развитието на  Добруджа. Документ, който да обедини представителите на всички политически сили в областта, които ще влязат в Народното събрание. Стратегията трябва да позиционира Добрич и региона на социалната, икономическата и обществената карта и да даде ясна посока за развитие на региона. Цел, която ,,лобито” на Добрич в Парламента да следва.

В този документ трябва да се разпише ясно в кои зони приоритетно ще се търсят инвестиции за развитие. Това минава през професионален и сериозен анализ всички стратегически проблеми, които трябва да бъдат решени. Защото ние трябва да мислим за това как държавата, областта и градът, който представляваме ще изглеждат след 5, 10 или 25 години. Да знаем, че обединени ще го постигнем, като горди българи. В името на Добруджа и нейните деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *