Водещи новини Политика

Д-р Ивайло Петев, ГЕРБ-СДС: За да вървим напред трябва да искаме повече, но и да даваме повече

Ивайло Петев е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

От 15 години работите в АГ отделението на болницата в Добрич. От 14 години сте щастлив съпруг, който гордо и с любов възпитава трите си деца. Кое Ви определя като човек – работата или семейството?

Те са неразделни. Не можеш да си един в семейството и коренно различен навън. Човек е такъв, какъвто е. Винаги съм смятал, че е много по-лесно да правиш това,  което е  правилно. Това се опитвам да покажа на децата си и колегите с които работя в болницата и общинския съвет.  Когато правиш правилните неща,  спиш спокойно. Дали ще бъдат оценени, е друг въпрос.

Семейството ли определи избора за медицината като професия?

Със сигурност е повлияло на избора ми. Въпреки че майка ми искаше да кандидатствам дентална медицина. Тогава не я послушах и не съжалявам за избора си. Винаги съм се стремял да използвам максимално предоставените ми възможности. Например в девети клас учителката ми по биология г-жа Нели Николаева ми даде шанс да повиша успеха си, направих го и завърших годината с шестица. Ако не го беше направила, сега може би нямаше да съм лекар, защото да бъдеш приет отличната оценка беше задължително условие.

ГЕРБ: Преодоляване на здравната криза и изграждане на ефективно здравеопазване: Успяваме да управляваме здравната криза и сме убедени, че ще я преодолеем с възможно най-малки щети. Въпреки огромния натиск, българската здравна система удържа и се справи значително по-добре отколкото в други европейски страни. Пандемията напомни на обществото колко важна е системата за обществено здраве и същевременно показа еднозначно, че освен големи инвестиции в нея са необходими и още реформи.

Защо приехте да се кандидатирате за народен представител?

Смятам, че съм се доказал и като добър професионалист и човек. Имам семейство, имам работа, имам сигурност. Искам да дам повече на обществото. Зная какво означава това. Да си лекар не е професия, а призвание. Звучи шаблонно, но е изключително вярно. Да си лекар, не е просто да напишеш рецептата или да поставиш точната диагноза. Лекар е нещо много повече. Да можеш да бъдеш състрадателен,  да се опиташ да разбереш пациента и да приемеш неговото решение са също толкова важни.  Така виждам и работата си като народен представител – да намеря  подходящите решения за хората.

ГЕРБ: Качествено и достъпно здравеопазване: Основна стратегическа цел в сектор „Здравеопазване“ е подобряването на здравето на нацията. Като стъпка за успешното реализиране на тези цели на преден план бе изведено кадрово стабилизиране на здравната система и финансовата обезпеченост на сектора. Това доведе до значителен напредък за подобряването на здравето на нацията.

Кои са областите, в които смятате, че може да бъдете полезен за обществото?

В ръцете ми са проплакали над 4500 бебета. Самият аз съм горд баща на три деца. Съпругата ми винаги е искала да имаме три деца, а аз като разумен мъж я слушам /смее се/.  Това вече не е изключение. Единици са близките ми, които са с по едно дете. Повечето са с две или три планирани деца. Това означава, че в държавата има стабилност, защото няма раждаемост без икономика. Кое семейство ще се увеличава, ако няма сигурност в доходите си. Защото важното е не само да създадеш децата, а да имаш времето и възможността да ги образоваш. С времето все повече се убеждавам какво огромно значение има образованието. Процесите, които вървят в нашето общество на омаловажаване на знанието винаги са ме учудвали. Нима хората, от които зависи това сега, не са били изправени преди 30 години пред високите изисквания на системата. Как нещо, което преди10-20-30 години е било важно и е давало резултат, сега изведнъж стана маловажно. На какво учим децата, пишейки им високи оценки, без да имат необходимите знания или  постижения. Какъв пример им даваме?

ГЕРБ: Образованието – най-важната инвестиция за развитието ни: За нас образованието е стратегически и национален приоритет. Вярваме, че България ще бъде икономически развита страна с модерно, проспериращо и хармонично общество, само ако превърнем образованието в устойчив управленски и бюджетен приоритет.

Същото важи и за здравеопазването. Основният проблем в здравеопазването е липсата на независима, външна оценка на качеството на медицината  и  подготвени кадри.  Връзката между образованието и медицината е съществена. Трябва да се намери подходящият механизъм, по който да могат младите хора да учат медицина и да я практикуват в България. Много от успешните студенти след завършването си напускат България. От останалите голяма част остават да работят в големите градове и все по-малко стигат до по-малки градове като Добрич.

Първият ми фиш през 2006 г. беше за смехотворен – за половин месец, на половин щат.  В момента младите лекари имат шанса да започнат работа и специализация веднага след завършването си. Заплащането е в пъти по високо. Но всеки млад лекар, който е започнал да учи медицина с идеята да бъде мултимилионер, е сбъркал професията, има други сектори в които това е възможно. В медицината няма нищо бързо и нищо лесно. Реализацията става около 35-ата година от живота ти, 5-10 години след завършването ти. През останалото време трябва да трупаш знания и опит. Ако си готов да дадеш времето, да няма ден и нощ, да спиш в болницата, особено за хирургична специалност като моята, тогава за теб нещата ще се случат. Само и единствено с много, много, много труд.

ГЕРБ: Мотивиране на завършилите медицински специалности да останат да работят в страната. Средното брутно месечно възнаграждение на лекар в страната в края на мандата да достигне размера на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор; Средното брутно месечно възнаграждение на професионалист по здравни грижи в края на мандата да достигне 2 средни брутни работни заплати в публичния сектор. Да бъде постигнато съотношение на възнагражденията лекар, професионалист по здравни грижи и санитар/болногледач 3:2:1;

Кой е конкретния ангажимент, за които ще работите по време на мандата си като народен представител, свързан с Добрич?

Той е много конкретен. Създаването на колеж за медицински сестри, рехабилитатори и акушерки. Това е решението за нашата област, за нашата болница, което ще даде възможност за лесно привличане на млади кадри. Това трябва да се реши спешно, защото ще улесни работата на болницата и на ДКЦ-тата. Това е моето виждане – на младите хора да се даде шанс, за да се докажат. Нека тези, които искат и могат, да имат възможност да се развиват и да живеят в красивия ни град, да създават семейства и да градят бъдещето си в Добрич.

ГЕРБ: Висше образование: Ангажираме се през следващите 4 години да изведем висшето образование като стратегически и бюджетен приоритет като увеличим разходите за висше образование до 1 на сто от БВП. Държавата, общините и висшите училища съвместно да формулираме основните политики и инициативи за развитие на регионите и да поставим висшите училища в центъра на реализирането;

Защо хората трябва да се доверят на Вас при избора си?

Хората трябва да преценят сами на кого да се доверят. На тези , които искат чрез партийни листи да изградят кариера или на хора като мен които са се доказали  с  професионализъм и много, много труд.  Мисля че листата на ГЕРБ  – СДС е само от доказали се в областта си професионалисти.

ГЕРБ: Гарантирано повишаване качеството на детското и майчиното здравеопазване: Профилактика за по-добро здраве и качество на живот чрез: • финансиране на дейностите по асистирана репродукция; • разширен скрининг на наследствените заболявания за превенция на увреждания при децата; • подобряване на профилактиката и превенция на вродените заболявания; • подобряване грижите за децата с увреждания или проблеми в развитието; програми за повишаване здравната култура;

Смятате ли, че правите правилен избор, като се кандидатирате за народен представител?

Само времето ще покаже. Смятам, че мога да дам много като човек и професионалист. Аз съм лекар и получавам ежедневно благодарността на пациентите си. Какво повече може да иска човек? Не го правя, за да се чувствам обичан, харесван, добър. Правя го, защото знам, че мога да бъда полезен с това, което имам като знания и опит. Благодарен съм, че имам подкрепата на съпругата си в това. Стремя се всеки ден да й показвам колко много я ценя. Тя е човекът, който се грижи за дома и децата ни.

Правя този избор заради трите си деца, защото искам да живеят в една по-развита и благоденстваща България. Гласувайте с номер 28!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *