Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От 29/3 Чехия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

От 29 март т.г. Чехия въвежда допълнителни изисквания за пристигащите от България. Сред новите изисквания към пътуващите вече е добавен и предварително попълнен и изпратен електронен Формуляр (Public Health Passenger Locator Form).

По информация на посолството ни в Прага, българите, желаещи да посетят Чешката република трябва предварително да направят и да представят при пристигането си PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането на територията на страната. Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа.

Не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след влизането си в Чешката република  пристигналите следва да направят нов PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест гражданите са длъжни да се самоизолират.

Посоченият по-горе електронен формуляр може да бъде открит на този интернет-адрес → https://plf.uzis.cz/

Остава да важи правилото, че пътуванията до Чехия са възможни само в неотложни случаи: работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите през Чехия в посока Германия работници в международния транспорт. За тях при влизане на чешка територия се изисква антигенен или PCR тест, не по-стар от 36 часа преди влизането.

Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да бъде открита на следния интернет адрес:
https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx 

От МВнР напомнят, че при нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера:

  • +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991.
  • Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg. 
c