Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес имен ден празнуват Боян и Бояна

На 28 март църквата почита Свети Боян – Енраво̀та – първият български светец. Той е най-възрастният син на кан Омуртаг. Носи и името Воин (или с транскрипция Боян). Канонизиран е като Св. мчк Боян-Енравота, княз Български.

По сведения на охридския архиепископ Теофилакт Охридски, през 11 век Енравота попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си Омуртаг. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир (вторият син Звиница навярно бил починал), в чиято лоялност към „отечествените богове“ Омуртаг не се съмнява.

Според Теофилакт, Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Неподозирайки причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на кана.

След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян–Енравота, той става първият в историята и агиологията светец от български произход след свети хан Тервел/Тривелий Теоктист, който се споменава за пръв път като светец едва през XVIII век.

Ледникът Енравота намиращ се по крайбрежието на архипелаг Норденшелда в Грейама, Антарктида, е наименуван в чест на първия български мъченик Св. Боян-Енравота.

Днес празнуват Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Бойчо.

c