Водещи новини Политика

Живко Желязков, ГЕРБ-СДС: Развитие ще има с качествено образование и добри политики за младежите

Живко Желязков е пети в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

След 15 години като преподавател, защо избрахте да се занимавате с политика?

Това е много съзнателен избор. Висшето си образованието завърших през 2001 г. в ШУ „Епископ К.  Преславски“. След това започнах работа като педагог. Дълги години бях преподавател в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост с основни предмети география и биология, но съм преподавал и философия, психология, области, в които винаги съм имал лични интереси. Не съм от хората, които обичат да сменят работата си, но идеята, че мога да дам повече за развитието на града и областта ни ме накара да обърна поглед към политиката. През мандат 2015-2019 година бях общински съветник от политическа партия ГЕРБ в Община Добричка.

От 1 септември 2017 г. поех поста заместник-областен управител на област Добрич, където отговарям за образованието и здравеопазването. Ръководя Епизоотичната комисия, както и комисията по жалби. Работата в областната управа е интересна и динамична. Стремежът ми винаги е бил да съм полезен за хората. Надявам се, че съм успявал. Научих колко важен е диалогът, защото областна управа е междинно ниво между общините и Министерски съвет. И в тази си роля сме се стремили да съдействаме на местната власт както при реализирането на проекти, така и за решаването на проблеми, които изискват съдействието на централната власт.

ГЕРБ: Образование в ерата на променящите се професии: През последните 4 години увеличихме приема и търсенето на професионално образование. Регламентирахме и утвърдихме списък от специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда и на защитени специалности, като стимулирахме обучението в тях с допълнителни стипендии и финансиране на училищата.

Какво конкретно може да се направи по отношение на образованието?

Искам да бъда полезен в областите, в които имам професионален и житейски опит. За мен е важно развитието на професионалното образование като основа за икономическото развитие на региона.

Виждам своята роля като посредник в контактите с Министерство на образованието, което задава критериите за съотношение между общообразователни и професионални паралелки. Често възникват проблеми по изпълнението на тези критерии. Като народен представител бих търсил най-правилните решения за удовлетворяването им.

За първи път тази година нямаше никакви проблеми при утвърждаването на план-приема в област Добрич след 7 клас, защото беше постигнато единомислие между общини, областна управа, директори на училища, работодатели. Всичко между тях беше стиковано, принос за което има и временно изпълняващия длъжността началник на РУО Добрич Светлана Василева.

ГЕРБ: Образованието – най-важната инвестиция за развитието ни: Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора и да повишим разходите за образование до 5 на сто от БВП (за периода 2017 -2021 те бяха увеличени от 3,6 на 4,5 % от БВП).

Как може да се намери синхронизиране на разнопосочните интереси по отношение на професионалното образование? От една страна са

работодателите, които настояват да има професионално образование, а от друга – училищата и родителите.

За мен най-важно е работодателите да влязат в управлението на училищата, макар те и сега да присъстват в създадените съвети.

В Добрич професионалните гимназии, които подготвят кадри, не са много. Това са ПГ Туризъм, ПГ по лека промишленост и транспорт, ПГ по механотехника, електротехника и строителство, ПГ по икономика, ПГ по ветеринарна медицина, както и трите земеделски тимназзии – в Добрич, Генерал Тошево и Каварна. Като цяло мрежата от училища в нашата област е добра. Като общински съветник подкрепих създаването на  средно училище в с. Карапелит, тъй като смятам, че то беше нужно. Имах резерви по отношение на училищата  в с. Стефаново и с. Победа. Смятам, че  е добре да се осмислят профилите на тези училища.

ГЕРБ: Целенасочени инвестиции в хората – образование, наука и култура: Най-стратегическата, дългосрочна и безспорна инвестиция в бъдещето на обществото е доброто образование. През последните 4 години извършихме дълбоки и успешни реформи в сектора, като за голяма част от тях успяхме да осигурим и политически консенсус, който да гарантира устойчивостта и дългосрочността им.

Какво смятате за туризма и перспективите, които той носи?

Много румънски туристи искат да почиват тук. Добре е да се направят къмпинги, които да бъдат използвани. Както с подкрепа от държавата, така и с трансгранични проекти. По този начин сезонът може да се удължи.

Това може да се направи и с развитието на спортен туризъм. Могат да се провеждат турнири. Например футболни турнири за деца. Както и за много други спортове. Ако се насити календарът, може да се постигне значително удължаване на туристическия сезон.

ГЕРБ: Туризъм: Основните цели в сектора за следващия управленски мандат 2021 – 2025г. са съхранението, възстановяването, гарантирането на устойчивост и развитие на туризма у нас в новите реалности и утвърждаването на България като предпочитана туристическа дестинация на четири сезона, предлагаща качествен туристически продукт.

В региона има много добра спортна инфраструктура, която трябва да се използва. В Кранево има ледена пързалка, басейн с олимпийски размери. Ще ви дам един пример. През лятото в хотел в местността Иканталъка беше на подготовка немският национален отбор по синхронно плуване. Наложи се да се намери подходящ басейн. Успях да помогна да се осигури такъв в Кранево, а немците останаха много доволни и увериха, че ще продължат да идват. Имаме прекрасни условия за  спорт в Албена, Кранево, Балчик. Имаме прекрасно Черноморие, което трябва да бъде използвано за развитие на региона. Можем да заложим на културен и исторически туризъм, тъй като тук има много забележителности. Имаме много красиви места за посещения. Трябва да се работи за популяризирането на област Добрич на национално ниво. Трябва да присъстваме и на големите туристически, инвестиционни и спортни форуми, където да се представя потенциалът на региона.

ГЕРБ: Културно-исторически туризъм и туристически атракции: Предлагаме конкретна политика по отношение стопанисването на туристическите атракции публична държавна собственост, които да бъдат генератор за привличане на туристи в отделните райони. Те ще бъдат приоритетно финансирани, за да се социализират, популяризират и развият.

Имате отношение и към спорта. От къде идва то?

Заради децата ми. Имам двама сина, с които се гордея. Големият е ученик в осми клас в ПМГ Иван Вазов. Малкият учи в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той е спортист, футболист. Вече пет години почти всеки ден съм на стадиона и виждам как израства. Винаги ми доставя удоволствие да ги гледам – него и съотборниците му, защото са доста добър отбор. Винаги спортът прославя страната или града и е един от начините да бъдем по-известни в цяла България, а защо не и в Европа.  

Говорите с голяма любов за семейството си. Важно ли е то за един успешен човек и политик?

Да, за мен думите семейство и роден край не са без значение. Иска ми се повече хора да говорят за тези две неща с респект и това е една от причините да влагам толкова  сили и енергия за икономическия подем на Добрич и Добричка област. Винаги съм бил с дясно мислене. Наследил съм го от дядо ми, който дори по времето на социализма беше човек с лична инициатива. Беше уважаван кожухар, познат в почти цяла България. Нося неговото име и се старя да спазвам думите му, преди да си отиде „Бъди добър човек”! И се опитвам да го доказвам всеки ден. След завършване на образованието си, останах да живея и работя в родния град. Тук срещнах своята спътница в живота и създадохме две прекрасни деца. Искам и ще дам всичко по силите си с неуморна работа, за да може утре синовете ми да имат още по-добри условия за живот и развитие в родния град и родината си.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *