Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Ученици от област Добрич ще рисуват по цитат от очерк на Петър Дачев

Областен конкурс "Между словото и багрите" за рисунка по цитат от очерк на Петър Дачев организира Регионалният исторически музей в Добрич. Той е по повод 125 години от рождението на художника и публицист. Конкурсът се провежда под патронажа на областния управител.

Целите са докосване до творческото наследство на майстора на четката и перото Петър Дачев, интерпретиране на словото със средствата на изобразителното изкуство.

В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от всички училища на територията на област Добрич, разпределени в три възрастови групи:

- Първа възрастова група - ученици от 1 до 4 клас,

- Втора възрастова група - ученици от 5 до 8 клас,

- Трета възрастова група - ученици от 9 до 12 клас.  

Конкурсът включва откъс от очерка на Петър Гочев "Балчик", по който учениците да създадат рисунка с размер 35/ 50 см, като техниката на рисуване е по избор.

Из „Балчик”

"Впрочем по колорит и обстановка Балчик се отделя от цялата българска земя... Впечатлението от терасовидно разположения град ще се засили още повече, когато навлезете в него и го обгърната от различни страни. От брега на морето той е пропълзял в пълна безреда по стръмните хълмове, сгушил се е в подножието на чудновати скалисти възвишения, проврял се е между тях, за да изскочи пак нагоре по един обширен склон, до високата Добруджанска равнина. Стръмният и несигурен терен от свличащи се пластове е наложил изграждането на масивни каменни зидове за подпора и огради. Дълги каменни стълбища слизат до самото море... Гледани отдолу, къщите изглеждат накацали една върху друга.

В този каменен град, стиснат в суровите обятия на голи варовици, израснал върху песъчлива почва, любовта на човека към зеленината и цветята е наложила украсата на малки спретнати градинки. И флората на Балчик е в унисон с неговия нежен облик - надзърнете ли в постланите с калдъръм дворчета, неизменно ще откриете някое смокиново или бадемово дърво".

                                                                                                                   Петър Дачев

Крайният срок са представяне на картините е 31 май. Те се изпращат по пощата с обратна разписка или се носят на място в Дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич при спазване на противоепидемичните мерки. Всяка творба трябва да бъде придружена с данни на участника - три имена, училище, клас, телефон, електронна поща и адрес. 

За допълнителна информация: dobrichmuseum@abv.bg.

c