Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Подготвят инфекциозното отделение на МБАЛ-Добрич за ръст на болни с Covid-19

В болницата в Добрич мъж на 34 години е интубиран. Има бременна пред термин с Covid-19

„Ситуацията с Covid-19 в Добрич е поносима. Заболяемостта е 515 на 100 000 за 14 дни. Имаме 98 легла в областта с 28 психиатрични. В болницата в Добрич има 8 реанимационни легла. 80 са леглата за пациенти с Covid-19, 63 от тях са заети. В болницата в Балчик има 18, 18 от които са заети“, това каза на брифинг в Добрич министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, ситуацията тук не е по-различна от останалите области в страната. И тук има много млади пациенти. Пациенти, които са потърсили късно помощ.

„В момента в болницата лежи 34-годишен мъж, който е интубиран. Преминали са няколко деца с Covid-19. В момента има родилка, която е почти пред термин, 37-ма гестационна седмица, която е с положителен тест за Covid-19, в добро състояние е, няма опасност за живота и здравето й. Така че ситуацията при нея е контролирана“, каза проф. Ангелов.

Посочи, че спешната помощ успява да се справи с повикванията на територията на областта.

 80% от повикванията са свързани с Covid-19. Към момента нямаме повишен натиск, който да изисква допълнителни сили и средства в системата на спешната помощ или в болницата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти, ремдисивир. Подсигурено е всичко необходимо на лечебното заведение.

Министърът съобщи, че в болницата превантивно се ремонтира бившето инфекциозно отделение. Осигурява се кислород на всяко едно болнично легло с идеята, ако имаме по-висока заболяемост или по-голям натиск към лечебните заведения да могат да реагират навреме.

„Аз съм спокоен за областта и за здравето на хората тук. Колегите работят изключително професионално и благодаря на всички за усилията“, каза проф. Ангелов. Той похвали управителя на болницата д-р Желязков за това, че много млади хора е привлякъл в болницата, а потоците са разделени.

c