Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

По-малко сън - тази нощ влиза в сила лятното часово време

В 3:00 ч. на 28 март, за пореден път ще бъде въведено лятно часово време в България.

През 2021 година трябваше за последен път да бъде въвеждана часовата корекция (лятно/зимно време), според управляващия орган на Европейския съюз. Припомняме, че през 2019 г. Европейският парламент гласува отпадане на ежегодната промяна за всички страни-членки.

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март т.г., докато тези, които предпочитат зимния график - през октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години. Спазват я и други европейски страни, които не влизат в състава на ЕС.

За пръв път лятно часово време се въвежда от германското правителство по време на Първата световна война (в периода 30 април - 1 октомври 1916 г). Скоро след това Великобритания също го въвежда, първоначално за времето от 21 май до 1 октомври, също през 1916 г.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 година. 

c