Водещи новини Политика

Нефизе Кадир, ГЕРБ-СДС: Да си народен представител е отговорност пред себе си, пред семейството и пред обществото

Нефизе Кадир е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот на 4 април

Защо приехте предизвикателството да бъдете кандидат за народен представител?

От родителите ми е останал един урок, който следвам от малка. Човек трябва да е отговорен за думите и делата си. Когато бях дете, все обяснявах на мама, че ще бъда като нея  – медицинска сестра или ще стана лекар. Завърших ПМГ „Иван Вазов“ в Добрич с идеята, че ще продължи да уча с биология, защото се бях насочила към медицината, но в 12-и клас осъзнах, че  това не е моето  призвание. И застанах смело зад избора си. Направих този избор осъзнато. Завърших „Методика на образованието по български и английски език“, а  момента практикувам професията си като учител по английски език в ИСУ „Н. Й. Вапцаров“ в град Генерал Тошево.

И сега е така – правя избора си осъзнато. Защото отговорността да си народен представител не е нещо, което можеш да поемеш с лека ръка. А аз приемат това именно като отговорност – пред себе си, пред семейството си и пред обществото. На това уча децата в училище. Това трябва да покажа и в Народното събрание.

ПП ГЕРБ: През следващите години, и особено след пандемията, ще вложим още повече институционални усилия и ресурси за гарантиране правото на образование на всяко дете. Само с координирана, продължителна и съвместна работа на всички ангажирани институции можем да пресечем възпроизводството на неграмотността от поколение в поколение и да намалим броя на преждевременно отпадналите от образователната система.

Кои са приоритетите по които смятате, че може да бъдете полезна в работата си като народен представител?

Мислила съм много и смятам, че трябва да акцентирам три посоки – образование, здравеопазване и земеделие. В областта на образованието  смятам, че трябва да се работи за промяна в законодателната област с цел гарантиране на по-добри условия за работа с деца със специални потребности. Важно е да се предприемат и действия за приобщаване на повече училища към интерактивните методи на обучение, както и за осигуряване на необходимите средства за това.

Смятам, че е важно открито да се говори за приобщаването на децата, които остават извън системата. Това е най-голямото предизвикателство пред учителя. Когато преподавах в Климатичното училище в Балчик, имах ученичка от ромски произход, която със седмици не влизаше в часовете ми по английски език. Намерих начин да стигна до нея и да се опитам да я убедя, че е важно да учи чужд език.  Тогава момичето ме попита:  „Госпожо, защо ме мъчите да уча английски, след като никой не учи цигански“.  Предложих й –  от следващия час влизаш в клас, пишеш ми цифрите и буквите на цигански и аз ги уча, а ти учиш на английски. Дали е правилно, не зная, но зная, че съм дала възможност на един млад човек да отвори съзнанието си за нещо ново. Това е смисъла на образованието, така виждам призванието да бъдеш учител.

Ефективното приобщаване в образователната система, подкрепата за личностно развитие на всяко дете и възпитанието в ценности са онези най-значими дейности на образователната система, резултатът от които намира отражение в цялото общество и всички човешки отношения и прави светът около нас по-добър.

ПП ГЕРБ: Образование в ерата на дигитални трансформации: Светът днес е на прага на още по-дълбоки и мащабни дигитални трансформации. Днешните деца, ученици и студенти ще живеят и работят в епохата на ефективно взаимодействие между хора и алгоритми и на все по-силен изкуствен интелект. Характерът на голяма част от професиите ще изисква по-задълбочени умения в областта на дигиталната креативност. Образователна система е призвана да отговори на това предизвикателство.

Изключително много харесвам това, което се случва в момента. Вярвам, че STEM кабинетите, които се въвеждат, ще се разширят. Ще има почти във всяко училище. Бели и интерактивни дъски има във всяко училище, но още не във всеки кабинет. За преподаването по английски това е от голямо значение, защото много улеснява работата на преподавателя. А и учениците вече не са деца отпреди 20 години, които гледат дъската и преписват механично. Винаги, когато урокът им се поднесе по-интересно било с презентация или някакъв вид интеракция, им е по-интересно и активно се включват.

ПП ГЕРБ: Електронно образование: Ученето от електронни ресурси и чрез информационни технологии става неразделна и задължителна част от образователния процес. Изградихме wi-fi мрежи във всички училища, покриващи всички класни стаи. Инвестирахме в компютърна техника и в техника за електронно обучение в класните стаи. Финансирахме изграждането на модерни СТЕМ центрове в над 260 училища.

Какво предвиждате в областта на здравеопазването?

Отново е свързано с образованието. С колегите от листата на ГЕРБ-СДС много си говорим за това, че Добрич трябва да съумява да задържа младите хора. Ето защо е наложително откриването на колеж за медицински сестри. Още повече, че имаме традиции в това.

Подкрепям инвестициите, които правителството прави в сферата на образованието. Да се инвестира в създаването на професионални образователни центрове, в дигитализация на образователния процес е тенденция, която трябва да се запази и да се развива.

ПП ГЕРБ: България ще има добро образование и подготвени специалисти във всички сфери, ако успеем да мотивираме повече ученици с по-добри образователни резултати да се включат в педагогическо образование и след това в педагогическа професия и ако насърчим най-добрите студенти да станат преподаватели.

Третия аспект от намеренията Ви е свързан със земеделието и животновъдството. Не е ли малко далеч от Вас тази тема?

Не, аз съм много свързана с тревогите на добруджанци. Въпреки че съм на 34 години, аз съм от онова поколение, което работеше наравно с родителите си земеделска работа. Родена съм в село Зърнево, а съм снаха в Генерал Тошево – Добруджа е в кръвта ми. Ето защо смятам, че трябва да се работи много за подобряване условията за работа на земеделските производители и осигуряване на законодателна защита и обезпечаване на необходимите пазари за реализиране на продукцията.   

ПП ГЕРБ: Ангажираме се да поддържаме средните учителски заплати на ниво над 125 % от средните за страната и всяка година да ги увеличаваме с темп, изпреварващ увеличението на средната заплата за страната.

Какво би Ви накарало да се гордеете с работата си като народен представител?

Учителката ми по френски език в село Зърнево, класните ми ръководители Ерол Ходжа и Атидже Мехмед, която понастоящем е директор на училището, както и вуйчо ми, който също беше учител, бяха хората, на които исках да подражавам. Много ме впечатляваше уважението, което хората имаха към тях. Мечтаех, когато стана учител, и аз да бъда така обичана и уважавана. Днес Народното събрание не се възприема като най-престижното място за работа. А аз смятам, че работата на народния представител трябва да буди уважение. Преподавам, защото това е моето призвание и учениците и родителите им го виждат и ме уважават заради добре свършената работа. Иска ми се да вярвам, че ще работя така, че да заслужа същото уважение и като народен представител – това би ме направило горда.

Ще бъдат удовлетворена, ако успея поне с малко да допринеса за това, хилядите наши близки, които живеят и работят в чужбина, да имат причина да се върнат обратно тук. За да са по-малко майките, който тъжат за децата си, заминали на хиляди километри от дома.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *